Festivals del Fòrum acceleren el fitxatge de joves del Besòs
La contractació de residents de l’entorn puja de 22 a 81 en un any per mirar de compensar les queixes veïnals per les molèsties i la massificació.
Ambiente en la jornada inaugural del Primavera Sound.
L’acumulació de concerts multitudinaris al Fòrum irrita col·lectius veïnals del districte de Sant Martí des de fa anys. L’afluència massiva d’espectadors cap a aquest extrem de Barcelona on grans edificis lluents confinen amb alguns dels racons més pobres de la ciutat, les aglomeracions en carrers i parades de transport públic, el rastre de brutícia a la sortida de les actuacions i, abans que res, el soroll a hores intempestives han enrarit la relació entre els certàmens i una part del veïnat.
"És un espai únic a Barcelona per als esdeveniments de gran format, però els actes que acollim tenen impactes negatius que generen molèsties", reconeix la directora del Fòrum, Carme Lanuza. La responsable explica que es marquen el repte de minimitzar-los "augmentant els aspectes positius" del gran parc situat al final de la Diagonal, "perquè els veïns se’l sentin propi i integrat", afirma. A aquesta pretensió atribueix que els festivals augmentin les contractacions de veïns del Besòs i el Maresme, el barri més pròxim a l’esplanada que acull la Fira d’Abril, el Primavera Sound i el Cruïlla, entre d’altres.
Quatre vegades més personal
BSM –l’empresa municipal que gestiona el Fòrum– afirma que els llocs de treball que els cicles de concerts han confiat a habitants de l’entorn el 2024 s’han multiplicat gairebé per quatre respecte al 2023. Segons les seves dades, els festivals van passar d’incorporar l’any passat 22 residents –joves a la recerca de la seva primera ocupació o amb poca experiència, majoritàriament– a estimar que tancaran aquesta temporada amb 81 contractacions, repartides entre nou certàmens. "Volem incrementar-les", es compromet Lanuza.
El Brunch Electronik es fa al Fòrum aquest cap de setmana. En aquesta ocasió ha seleccionat 10 veïns per cobrir places de personal dels accessos, cambrers i equip de producció, comptant amb l’ajuda de cinc entitats que l’assorteixen d’aspirants. "El 10% de la plantilla el reservem a persones en risc d’exclusió dels barris on ens assentem: Sants-Montjuïc, Trinitat, el Maresme...", enumera Frida Hernández, membre del festival.
El Soundit va donar feina a una desena de residents per ocupar-se dels lectors d’entrades, controlar les taquilles i repartir begudes. "Normalment és gent jove que no ha tingut feina o n’ha tingut molt poca", aprecia Borja Malet, CEO del festival.
Notícies relacionadesBSM insta els promotors a comprometre’s amb accions socials en favor del barri. "Però no es nota, tampoc pel que fa a les contractacions", oposa el president de l’Associació de Veïns del Maresme, José Manuel López. "És com si el Fòrum visqués d’esquena al barri. No estem en contra dels festivals, però la multitud passa de llarg", retreu. "No compensa de cap manera les molèsties que impedeixen el descans. És un rentat de cara", reprova Enric Navarro, de la plataforma Stop Concerts.
"Som conscients de l’impacte que causem portant milers de persones", respon Hernández. Ressalta que el Brunch compta amb patrulles de neteja, seguretat als exteriors del recinte i "agents de silenci" per nos destorbar els veïns.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- "Trucar a la Urbana és inútil"
- Carnet de conduir La DGT avisa: s’acosten canvis per als més grans de 65 anys
- ‘El corredor del fuet’ (4) L’escola antisegregació, al límit a Manlleu i Torelló
- Mobilitat a BCN Horta rebutja que la seva superilla sigui una ‘drecera’ a la Ronda de Dalt
- BARCELONEJANT El Rei es relaxa i Colau se’n va
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Policia Nacional El gest que et pot evitar algun ensurt quan vagis al caixer
- Nova oferta informativa Tarragona se suma a les cròniques locals d’EL PERIÓDICO
- Víctimes Gisèle i la gent normal
- El caiman del Besòs Paradoxes animals