ACONSELL DE CENT
Un geriàtric, amenaçat pel canvi del bloc a pisos de luxe
El valor de venda de l’immoble, de 351 m2 , pot ascendir a 1,91 milions d’euros
Una residència de l’Eixample s’enfronta a haver de deixar el domicili que ocupa des de fa gairebé mig segle quan el lloguer venci el 2025. La finca ha sigut adquirida per un fons d’inversió.
Si res hi posa remei i ningú se’n compadeix, els 16 avis allotjats en un geriàtric en ple centre de Barcelona i els 47 treballadors que els ajuden hauran de buscar un lloc on mudar-se per no quedar-se al carrer d’aquí a un any. La residència Les Saleses fa gairebé mig segle que està al número 403 de Consell de Cent, instal·lada en un principal de generoses dimensions, per a comoditat dels seus habitants. Són dependents en major o menor grau –la majoria depassen els 90 anys, i algun, els 100– i gairebé tots han viscut sempre a l’Eixample. Els seus fills senten que s’ha convertit en la llar dels seus pares. No obstant, el petit asil corre el risc de desaparèixer quan el lloguer venci el juliol del 2025 i ser substituït per un apartament de luxe.
Igual com almenys 98 finques de l’entorn identificades per l’Associació de Veïns de la Dreta de l’Eixample, un fons d’inversió va adquirir el bloc sencer on es troba la residència. Optimum Re Spain el va comprar el 2016 i va anar rescindint tots els inquilins. L’immoble va quedar gairebé buit, a excepció del geriàtric, i es va sotmetre a una reforma durant tres anys, amb la pandèmia entre mig. "Ens vam passar tot el període de covid amb soroll, talls de llum, mala olor, l’ascensor fallava de vegades i no podíem baixar amb els nostres pares... Va ser duríssim", recorden les famílies.
Estil de vida exclusiu
El patró coincideix amb el d’altres edificis en què, un cop remodelades, les vivendes s’han revaloritzat. Un dels domicilis de Consell de Cent, 403 es publicita per 1,39 milions d’euros. "Situat en un oasi urbà, aquest pis es troba en un carrer recentment nomenat com un dels 10 millors del món", destaca l’anunci, que qualifica l’apartament com "una obra d’art habitable" i "una oportunitat única per als que busquen un estil de vida exclusiu al cor de Barcelona". El preu de referència per arrendar el domicili que acull la residència ha crescut un 64% des que el fons d’inversió va adquirir-ne la titularitat, segons una estimació d’Idealista. Aquest portal calcula que el valor de venda dels 351 metres quadrats que el geriàtric ocupa pot ascendir a 1,91 milions d’euros, un 39% més que fa vuit anys.
La matriu d’Optimum Re Spain, BMB CAP, respon a EL PERIÓDICO que ha traspassat el pis de l’asil. "Aquesta setmana ens n’han avisat per burofax", corrobora Oriol Agulló, director de la residència. Recorda que, quan va aconseguir-ne les regnes el 2019, "ja no quedava ningú" al bloc. "El fons sempre ens va dir que no ens renovaria el contracte quan acabés", afirma Agulló. Espera que l’advocat que els assessora conegui les intencions dels amos. Per ara, li han notificat el número de compte estranger on ingressar la renda fins que venci el contracte.
Possibles compradors han volgut visitar la residència en les últimes setmanes. "La ubicació és molt llaminera", admet el director. Una parella d’expats i una dona van tenir ocasió d’inspeccionar-la fa un mes. "Vaig rebre aquelles dues visites i vaig dir que ja n’hi havia prou –relata Agulló–. En una de les visites van venir sis o set persones d’una immobiliària. Els vaig dir que no féssim pallassades i que no podia pujar-hi tanta gent. Vaig ensenyar una mica el pis a la parella, el van veure amb els residents i els treballadors. "Van preguntar si havíem de marxar. També em van trucar d’immobiliàries i els vaig penjar el telèfon. Vaig dir a la propietat que no obriria la porta a ningú més".
Alguns avis es van adonar del vaivé i van intuir-ne el motiu. "No li hem dit a la meva mare que haurà de sortir d’aquí, però es va assabentar que la residència desapareixerà. Li va crear ansietat", confessa el fill d’una resident. "La meva mare té més de 100 anys i li he dit que no pateixi, que hi haurà solució", reconeix una altra filla. "¿Com poden agafar un col·lectiu tan vulnerable i deixar-lo al carrer d’un dia per l’altre? I, quan nosaltres necessitem les residències, ¿també les tancaran?", es pregunta.
Notícies relacionadesA la recerca d’empara
El geriàtric busca on pot traslladar-se. "La propietat no ens ha ofert res, ens hem mogut pel nostre compte", explica Agulló. Les Saleses té dos pisos més als carrers València i Aragó, que també acullen poques places. La incertesa comença a planar sobre elles: els seus lloguers s’acaben el 2028. La Generalitat diu que està "explorant possibles vies de resposta". Manifesta "preocupació" perquè "la pressió del mercat immobiliari té un impacte important sobre els serveis socials en terreny residencial". Les Saleses també es planteja demanar l’ampliació de l’arrendament, tot i que sigui a costa d’una penalització, per guanyar temps fins que trobi un immoble.
- Grans ciutats Un xinès que viu a Barcelona explica les diferències que veu amb Madrid: "Es respira un ambient trist..."
- Escacs El prodigiós adolescent indi
- Mobilitat interurbana El pla més complicat de Rodalies
- Turisme El poble més bonic del món és a Catalunya, segons l'Organització Mundial del Turisme
- Política i moda Deixeu de grapejar-nos