anacrònic

Barcelona retirarà 8,8 quilòmetres de cablatge aeri fins al 2027

Un vecino de Torre Baró señala los cables de la luz colgados en postes del barrio, en Barcelona.

Un vecino de Torre Baró señala los cables de la luz colgados en postes del barrio, en Barcelona. / MANU MITRU

1
Es llegeix en minuts
Jordi Ribalaygue
Jordi Ribalaygue

Periodista

Especialista en Barcelona i àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’Ajuntament de Barcelona retirarà 8,8 quilòmetres de cablatge aeri de línia elèctrica i telefonia en els pròxims tres anys per soterrar-los en 56 punts de la ciutat, repartits pels 10 districtes. Els primers treballs han començat ja, a dos carrers de Sarrià-Sant Gervasi i nou d’Horta-Guinardó, i tots han d’estar sense pals el 2027, si es compleix el calendari que la tinenta d’alcaldia, Laia Bonet, i el regidor d’Horta-Guinardó, Lluís Rabell, van anunciar ahir. El consistori destina 10,5 milions a les obres per posar fi a una part de l’anacronisme que condiciona encara la rutina en carrers escampats per tota l’urbs, sobretot en racons escarpats i per remodelar.

L’operació que el govern de l’alcalde Jaume Collboni emmarca dins del pla Endreça de manteniment i neteja de la via pública no suposarà que tots els cables que continuen penjant de pals desapareguin per complet a Barcelona d’aquí a tres anys. Per exemple, els trams de Torre Baró on els veïns denuncien un increment de robatoris de cablatge que provoquen apagades a l’enllumenat públic –com passa als carrers de Sant Quirze Safaja i Escolapi Càncer– no figuren en la llista de vies on el cablatge a l’aire lliure es preveu erradicar d’aquí al final del mandat.

Notícies relacionades

Pendents de la diagnosi

"És evident que aquesta problemàtica obligarà a continuar amb aquesta estratègia en pròxims mandats", va dir Bonet, que va remarcar que ara es fa un pas per "accelerar la retirada de pals". En qualsevol cas, el consistori explica que la majoria dels districtes tenen pendent finalitzar unes diagnosis per identificar llocs amb cablatge pendent de ser enterrat. Afegeix que algunes zones amb cablatge visible que no consten en el pla podrien eliminar-se aquest mandat en cas de reformar-se el carrer on s’estenen.