SALUT

La sequera redueix a la meitat l’activitat del mosquit tigre a Barcelona

1
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

La sequera va reduir l’activitat del mosquit tigre i el mosquit comú un 45% a la via pública de la ciutat de Barcelona el 2023 en comparació amb l’any previ, segons xifres de l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB). L’ASPB identifica cada any els espais públics amb elements de risc on potencialment poden proliferar els mosquits amb l’objectiu principal d’eliminar punts de cria.

Les altes temperatures, producte de la crisi climàtica, comporten, d’una banda, canvis en l’estacionalitat dels mosquits. La temporada s’avança i en ocasions s’allarga. Però, d’altra banda, l’activitat dels mosquits es redueix, ja que necessiten aigua per sobreviure. El 2023 va ser l’any amb menys precipitacions des que hi ha registres i el segon més calorós. "Això va fer que a la via pública, on hi ha menys aigua, es reduïssin els mosquits. A les propietats privades, on hi ha jardins i piscines, sí que hi ha una proliferació de mosquits", explica a aquest diari Tomàs Montalvo, responsable del Programa de Vigilància i Control de Plagues Urbanes de l’ASPB.

Notícies relacionades

"A la via pública, els mosquits comparteixen els focus de cria, que són principalment els embornals, aquestes estructures que vehiculen l’aigua de la pluja", explica Montalvo. Que hi hagi menys activitat de mosquits és "positiu". "Això implica millorar el benestar de la ciutat. Podem estar a l’aire lliure sense molèsties i, a més, disminueix la possibilitat que es transmetin malalties com el dengue, el Zika o el chikungunya", afegeix.

El mosquit tigre i el mosquit comú són molt similars. El mosquit tigre és més petit i té el cos negre amb una línia blanca al tòrax. El mosquit comú és el que ens molesta amb un brunzit a les nits. Penetra més en la propietat privada. El mosquit tigre el solem trobar més a l’exterior, com en jardins.

Temes:

Barcelona Focus