La platja de la Nova Mar Bella reobre després de sis mesos d’obres

L’Ajuntament de Barcelona ha fet una aportació de 26.000 metres cúbics de sorra per reparar els importants danys provocats la tardor passada pels temporals Ciarán i Domingos.

La platja de la Nova Mar Bella reobre després de sis mesos d’obres
2
Es llegeix en minuts
MARGOT CANAVAGGIA

La platja de la Nova Mar Bella, al districte de Sant Martí de Barcelona, va reobrir ahir al públic després que finalitzessin les obres d’emergència empreses per l’ajuntament. La reconstrucció del mur del passeig marítim i la instal·lació d’una escullera, juntament amb l’aportació de 26.000 metres cúbics de sorra, han permès recuperar i protegir aquesta popular platja, que havia quedat notablement danyada pels temporals Ciarán i Domingos de la tardor passada.

El consistori va explicar ahir la finalització de les obres, celebrada al tram reconstruït de la Nova Mar Bella. Patricia Giménez, directora de les platges de Barcelona, va donar els detalls d’una intervenció que ha durat "sis mesos" i ha requerit una "inversió d’1,7 milions d’euros".

Els temporals de novembre de l’any passat van deixar gran part de la platja sense sorra, però sobretot van destruir el mur del passeig marítim. Els danys provocats van obligar el consistori a "tancar la zona i iniciar una obra d’emergència". Tot i que els treballs tenien prevista una durada inicial de només tres mesos, Giménez va assegurar que "l’ajuntament ha treballat sense parar, i tan ràpid com han pogut".

Barana de protecció

Les tasques de reparació han inclòs la "retirada dels trams de mur afectats", que s’han tornat a reconstruir mitjançant "una escullera de protecció". També s’han restituït algunes de les instal·lacions de serveis de la platja, "principalment de llum i aigua".

Per millorar l’àrea que havia quedat afectada, "s’ha ampliat la pavimentació del passeig" per descongestionar el pas per als vianants, que queda saturat sobretot a l’estiu amb l’afluència massiva de turistes. També s’ha instal·lat "una nova barana" per tapar un salt perillós que "quedava al descobert".

A més, s’ha procedit a una "aportació de sorra" per "protegir la infraestructura" i garantir la recuperació dels serveis de la platja. Entitats ecologistes s’oposen des de fa anys a la pràctica estesa de reposar aquest material. "Les platges de Barcelona afronten una pèrdua progressiva de sediments cada any, estimada en uns 30.000 metres cúbics", va argumentar la portaveu de l’ajuntament. Això es deu a l’acció de l’onatge i els corrents, però també al fet que "les platges de la ciutat són deficitàries en sediments".

Per mitigar tots aquests efectes, l’ajuntament redistribueix anualment els sediments des de "punts d’acumulació a àrees deficitàries", mitjançant un programa que s’encarrega de pal·liar la falta de sorra. "Un dels llocs on se n’acumulen més és el Port Olímpic", va especificar en aquest sentit Giménez. El dragatge de la bocana del port proveeix el consistori per condicionar les platges de la ciutat.

Més afluència al litoral

Notícies relacionades

"Aquest mes de maig es portarà a terme una operació de dragatge que permetrà recuperar 17.000 metres cúbics de sorra, destinats a les platges de la Barceloneta, Somorrostro, Sant Sebastià i Nova Icària", va avançar la directora de les costes de la ciutat. Amb aquestes mesures l’ajuntament busca mantenir la disponibilitat d’espai a les platges i minimitzar l’impacte de l’erosió costanera.

L’ajuntament barceloní preveu que la temporada alta d’aquest any ompli fins a la bandera tot el litoral de la capital catalana. Giménez va apuntar que durant l’estiu passat "les platges de Barcelona van arribar als 5,2 milions d’usuaris" i que "s’espera que aquesta arribi a més". Per fer front a la situació d’emergència de sequera la directora va esmentar que "només s’obrirà una dutxa per platja", com es va fer l’any anterior.