fenomen urbà

Més habitacions que pisos disponibles en el lloguer tradicional

Hi ha dependències que es lloguen per 500, 700 i fins i tot 1.000 euros mensuals

El principal portal immobiliari mostra més de 4.200 habitacions en arrendament per mesos a la ciutat, mentre que cau l’oferta de vivendes.

Més habitacions que pisos disponibles en el lloguer tradicional

patrIcia castán

3
Es llegeix en minuts
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

Mentre tots els ulls estan pendents de comprovar els primers efectes del límit de preu del lloguer que va estrenar fa 10 dies Catalunya, partint del sistema de referència del Ministeri d’Habitatge, el mercat immobiliari de Barcelona sembla que ha accelerat la seva reinvenció. Fins al punt que en aquests moments l’oferta d’habitacions de lloguer al principal portal immobiliari ja és superior al de vivendes de lloguer tradicional.

Les primeres en sumaven aquesta setmana 4.224 de disponibles, sense que sigui possible estimar els milers que ja estan llogades. Aquesta modalitat d’arrendament és la més puixant en aquest moment, juntament amb el lloguer de temporada, que molts propietaris contemplen com a alternatives més garantistes i rendibles. Com va informar aquest diari, el boom d’aquesta activitat s’ha acompanyat d’una creixent gestió professional de l’explotació d’habitacions a la ciutat.

El portal Idealista, que com la resta ha vist desplomar-se en els últims anys l’estoc de pisos de lloguer convencional (contractes d’almenys 5 anys), sumava aquest dimarts 4.695 pisos de lloguer, tot i que molts d’aquests es limiten a l’arrendament temporal de fins a 11 mesos. Aquest mercat es nodreix ara de la demanda real de visitants que arriben a Barcelona per uns mesos i necessiten aquest servei, però cada vegada més s’engreixa amb immobles de lloguer disfressats de temporada per eludir les limitacions de preus imposades als propietaris per part de Govern i Generalitat. També per tenir més llibertat si en un moment donat volen vendre. En alguns casos enllacen un contracte temporal rere l’altre, fet que representa una il·legalitat.

Transvasament de mercat

Altres portals compten amb menys volum de pisos de lloguer (que a més se solen repetir entre webs) i on també es barregen els temporals i de llarga durada. I no sempre filtren l’oferta d’habitacions. El transvasament de mercat s’ha anat produint a poc a poc. Idealista publicarà aviat el seu informe del primer trimestre, però es pot recordar que ja en l’últim trimestre del 2023 el lloguer de temporada representava ja un 30% de l’oferta, després d’experimentar un creixement del 53%. I en les últimes setmanes la gran majoria de pisos que surten al mercat s’inscriuen en aquesta modalitat, com ha comprovat aquest diari.

El portal no permet filtrar d’entrada aquesta tipologia i conèixer la dada actualitzada. Però en cas de mantenir-se com a mínim l’últim percentatge, significaria que de les 4.695 vivendes comptabilitzades, menys de 3.000 s’adreçarien actualment a inquilins que busquen arrendament per anys.

En paral·lel a aquesta oferta minvant, creix la divisió de vivendes per al mercat d’habitacions. Inicialment destinades a una població de pas com estudiants i nòmades digitals, però que cada vegada més allotgen també persones de mitjana edat que no poden accedir a un habitatge en solitari i recorren a pisos compartits. Cal destacar que més de 3.000 de les habitacions anunciades estan per sobre de 500 euros al mes. D’aquestes, 1.196 es cotitzen a més de 700 euros mensuals. I cada vegada són més les que superen els 1.000 euros.

Tot i que una tercera part consten com a operades per gestors professionals, fins i tot endinsant-se als anuncis de particulars s’entreveu la presència d’un administrador que no és el propietari, sinó que organitza les estades.

Notícies relacionades

Poques gestions

Una operadora confessa a aquest diari que porta el lloguer de nou vivendes per habitacions (amb un total de 67 habitacions) perquè és "la forma més rendible de lloguer". Pertanyen a tres petits inversors, diu, i en alguns casos s’han reformat amb aquesta finalitat, optimitzant-ne la capacitat: sis habitacions a 95 metres, per exemple. Totes individuals i funcionals. Amb l’afegit de poques gestions (tan sols cobrament i neteja) i contractes que permeten prescindir de qualsevol inquilí problemàtic o amb problemes de pagament. "Ja ningú vol llogar les seves propietats com abans", opina.