Sense miracle d’última hora per als pressupostos de Barcelona

Els socialistes ofereixen en un document destinar 300 milions d’euros a partides reclamades pel partit de Colau. Barcelona en Comú, no obstant, jutja aquesta oferta del tot insuficient.

Sense miracle d’última hora per als pressupostos de Barcelona

TONI SUST

3
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

Els pressupostos de Barcelona per al 2024 no aconseguiran el suport necessari de l’oposició per ser aprovats per majoria en la votació definitiva, que se celebrarà en el ple municipal d’avui, a la vista que el PSC i Barcelona en Comú no han arribat a un acord d’última hora. No ho havien fet durant els cinc mesos que fa que va començar a tramitar-se el projecte i tampoc en l’últim intent, en una reunió ahir entre el tinent d’alcalde d’Economia, Jordi Valls, i la portaveu de Barcelona en Comú, Janet Sanz. Com a conseqüència, tot apunta que l’alcalde, Jaume Collboni, recorrerà a una qüestió de confiança per validar els comptes.

La trobada d’ahir va acabar en fiasco. Els Comuns afirmen que la cita ha servit per constatar que el govern no vol pactar amb ells. Els socialistes afirmen que ho han intentat, i esgrimeixen l’oferta feta a Barcelona en Comú, resumida en un document a què ha tingut accés aquest diari, que posa xifres a l’asseveració que Valls va fer dimecres, quan va assegurar que els comptes atenen "el 90%" de les peticions dels Comuns.

L’oferta de Collboni

Segons fonts del PSC, el govern de Collboni es comprometia a canvi del sí dels Comuns als comptes a dedicar 90 milions d’euros el 2024 i 300 en el total del mandat a partides que es corresponen amb demandes del partit d’Ada Colau.

Entre d’altres, el paquet de mesures inclouria vuit milions per a la compra d’habitatges a fi de destinar-los a lloguer, 30 milions en quatre anys per rehabilitar vivendes al Besòs, 90 per a la protecció d’edificis patrimonials, el compromís de mantenir la mesura 30% de vivenda protegida, vetar noves places hoteleres al centre "excepte en casos singulars", reduir els creuers i incrementar el recàrrec turístic que paguen els seus passatgers i pacificar un tram del carrer de Rosselló. El text també cita la transformació del passeig de la Mar Bella i la Rambla del Carmel i "assegurar la connexió del tramvia", tot i que no precisa si en aquest mandat. A més inclou la proposta d’accelerar les obres de millora de la xarxa freàtica, amb 15 milions d’inversió, la consolidació del dentista municipal i "avançar" en la creació d’una òptica municipal.

Amb la llista no n’han fet prou els Comuns, que en un comunicat van assegurar que en la reunió no hi va haver "cap novetat" sobre les seves peticions ni propostes relatives a un pacte de mandat ni s’ha parlat de la governabilitat de Barcelona". És a dir, s’aferren a la condició que es pacti el govern d’esquerres.

Fonts de Barcelona en Comú van qualificar de "vergonyós" el document i van remarcar que el PSC ja l’hi va entregar fa dues setmanes. Així les coses, en el ple els comptes seran rebutjats pels Comuns i cal esperar un intercanvi de retrets de consideració entre els antics socis de govern.

Tant els comuns com els socialistes van dient que no seran ells els que llancin la tovallola de la negociació, però just abans de la votació seria una sorpresa que el desenllaç no sigui el previst: que el projecte de pressupostos sigui derrotat amb 15 vots a favor (els 10 del PSC i els 5 d’ERC) i 26 en contra (els 11 de Junts, els 9 de Barcelona en Comú, els 4 del PP i els 2 de Vox).

Com que l’ajuntament disposa d’un sistema alternatiu perquè un govern en minoria tiri endavant els comptes, una qüestió de confiança, i com que els consistoris no poden avançar les eleccions municipals, a Collboni no li passarà com al president Aragonès, que es va quedar sense pressupostos i es va veure abocat a convocar autonòmiques anticipades.

Notícies relacionades

El compte enrere

Si com tot indica, els pressupostos no s’aproven en el ple municipal d’avui, el govern n’haurà de convocar un altre d’extraordinari o esperar al de l’abril perquè comenci un compte enrere de 30 dies, una vegada en aquest ple el projecte torni a perdre en votació. Si passat un mes des d’aquest ple l’oposició no ha sumat els 21 vots que donen la majoria per elegir un nou alcalde de Barcelona, els pressupostos municipals quedaran definitivament aprovats.