Trias assegura que Collboni no ha millorat Barcelona

«¿Es pot viure millor a BCN que fa un any?», es va preguntar. I va respondre que no

El líder de Junts a l’Ajuntament de Barcelona reclama el cessament d’Albert Batlle com a responsable de seguretat i espera amb il·lusió el retorn a Catalunya de Puigdemont.

Trias assegura que Collboni no ha millorat Barcelona

toni sust

4
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

Xavier Trias va pronunciar ahir una de les seves últimes conferències com a president del grup municipal de Junts per Barcelona. Com va anunciar que faria si no tornava a ser alcalde de la ciutat, deixarà l’ajuntament en els pròxims mesos. De fet, ho va tornar a anunciar, sense posar data exacta. "Jo me n’aniré. No serà avui, ni serà demà. Estaré un temps breu encara a l’ajuntament". Quan se’n vagi, va afegir, deixarà un grup de regidors "que hauria pogut formar un gran govern".

Trias es va referir també a l’amnistia: "Dijous passat va passar una cosa molt important per a aquesta ciutat i aquest país. Es van posar les bases de l’amnistia. Vull veure com evoluciona i poder ajudar en el que pugui. Sobretot, tinc ganes de poder saludar aviat a Barcelona persones que estimo i que fa set anys que no han pogut tornar", va dir en al·lusió, entre d’altres, a Carles Puigdemont, sense citar-lo.

Resposta a Collboni

Formalment, la seva intervenció era una resposta a la de Jaume Collboni en la sessió L’alcalde respon, el 29 de febrer passat. No és que omplís d’elogis el socialista, precisament. L’exalcalde va pronunciar la seva conferència al Born, i va precisar que la seva tria tenia també el seu significat: "Aquest espai és part del missatge que us volia transmetre. És l’exemple perfecte de la degradació que ha patit la ciutat en aquests últims temps. Costa reconèixer aquest Born". I va recordar que en els vuit anys d’Ada Colau com a alcaldessa "van diluir la idea per a la qual havia nascut aquest espai", en al·lusió al record de la Barcelona derrotada pels Borbons el 1714, com a colofó de la Guerra de Successió, i que el PSC ha tornat a reformular el projecte: el Born depèn ara del MUHBA.

Trias va afirmar que Barcelona no està millor amb Collboni com a alcalde, malgrat que hi ha un factor que és en si mateix una canvi positiu: que Colau ja no és alcaldessa. "El fet que no sigui alcaldessa –va afirmar– ha tret pressió a la ciutat i al debat públic. I amb això Collboni creu que és suficient. Però no n’hi ha prou. L’alcalde no pot ser el mal menor. Ha d’il·lusionar, demostrar capacitat i força per governar".

"Tinc zero confiança en Collboni, però tota en la ciutat", va afirmar Trias, que, de nou, va repassar els fets que el van portar a proclamar aquell "¡Que us bombin!" al Saló de Cent el dia de la investidura, quan una hora abans de la sessió, quan ell havia de convertir-se de nou en alcalde i ERC en la seva sòcia de govern, tot va canviar i Collboni va aconseguir el càrrec amb el suport de Comuns i PP. Del socialista va assegurar que té "altres prioritats que no són Barcelona". I va remarcar la paradoxa que ERC i el PSC, que es vetaven entre ells per a un acord amb Junts, acabessin votant junts els pressupostos de Barcelona, en el seu tràmit inicial per ara, i han pactat els comptes de la Generalitat.

El truc de mag

L’exconseller de Sanitat i Presidència va criticar l’anunci que va fer Collboni a L’alcalde respon, quan va xifrar en 10.600 milions d’euros les inversions que les administracions faran a Barcelona. Qui parla del 2035, va dir, ho fa per no parlar del 2027, en al·lusió al final del mandat actual. És, va comparar, una cosa així com un truc de mag, una manera d’emmascarar la realitat.

El que va ser alcaldable al maig va recordar com va prendre la decisió de tornar a presentar-se i quins van ser els problemes que el van fer intentar-ho de nou: una ciutat insegura, bruta, amb problemes d’accés a la vivenda i una mobilitat que deplora. "¿Estem millor un any després? ¿És aquest el canvi que la immensa majoria dels barcelonins reclamaven i encara reclamen?". "¿Es pot viure millor a Barcelona que fa un any?", es va preguntar. I va respondre que no. De fet, va augurar quatre anys perduts, els d’aquest mandat.

Notícies relacionades

Trias va criticar que Collboni digués dies enrere a Colau que abans que un pacte de govern en cal tancar un de pressupostos. "Abans les polítiques que les cadires", va dir l’alcalde, i el cap de files de Junts es va sorprendre que ho afirmés "sense posar-se vermell". Va remarcar una cosa que ja estava clara: Junts votarà en contra dels pressupostos en el ple del 22 de març. I va criticar que Collboni hagi defensat els comptes com una cosa única i en canvi no hagi recorregut a una qüestió de confiança mesos enrere per superar l’escull de no comptar amb el suport necessari.

Va considerar que el pla Endreça no ha aportat millores visibles i que la ciutat "no funciona". Va citar diversos exemples del que denuncia: que el govern és feble, amb només 10 regidors. Que la ciutat no és segura ni és neta. En aquest punt, va recordar que Albert Batlle fa ja cinc anys que és responsable de Seguretat, en el mandat anterior i aquest. I va considerar que ha arribat el moment que cessi en les seves funcions.