Una intersecció privilegiada

Des del present fins al seu horitzó de futur, passant pel seu convuls context històric, aquestes són les principals característiques de Porta Diagonal, el gran projecte urbanístic que interessa a AstraZeneca i que es troba en el punt d’unió d’Esplugues, l’Hospitalet i Barcelona.

Una intersecció privilegiada

M. arenas àLEX rebollo

3
Es llegeix en minuts
Manuel Arenas
Manuel Arenas

Redactor i coordinador de l'equip d'informació de l'àrea metropolitana de Barcelona

Especialista en històries locales, audiències i informació de l'àrea metropolitana de Barcelona i reporterisme social

Ubicada/t a àrea metropolitana de Barcelona

ver +
Àlex Rebollo
Àlex Rebollo

Periodista

ver +

L’incipient interès del gegant farmacèutic AstraZeneca en una de les grans torres que Esplugues de Llobregat projecta a l’entrada de la Diagonal és tan sols la punta de l’iceberg d’un vast desenvolupament urbanístic que ve de lluny i que aspira a transformar durant els pròxims anys la fisonomia urbana d’un enclavament privilegiat en la intersecció entre tres grans ciutats catalanes: Barcelona, l’Hospitalet de Llobregat i Esplugues.

Per Porta Diagonal es coneix el projecte urbanístic que impulsen les promotores Sacresa i Emesa juntament amb l’Ajuntament d’Esplugues com a última fase d’ordenació de l’històricament conegut com sector Finestrelles, relatiu al barri amb el mateix nom d’Esplugues, on l’autopista B-23 deixa pas a l’avinguda de la Diagonal a l’oest de Barcelona, a la falda del parc natural de Collserola.

Allà es projecta la urbanització d’un total de sis edificis entre els quals destaquen dues torres d’uns 100 metres d’altura, una de les quals és la que ha cridat l’atenció d’AstraZeneca, i una altra de destinada a allotjar l’hotel Tower One, la construcció del qual ja ha començat. Quatre edificis més, que previsiblement estaran vinculats al campus de l’Hospital Sant Joan de Déu, conformen 90.000 metres quadrats de sostre. Tot això molt a prop del futur Hospital Clínic.

PRESENT DEL Pla.

Porta Diagonal no s’explica sense el protagonisme de l’Hospital Sant Joan de Déu com a epicentre entorn del qual pivota un desenvolupament urbanístic que aspira a posar l’accent en la medicina i la salut. En l’àrea urbana compresa entre el centre hospitalari i l’avinguda de Jacint Esteva Fontanet, que connecta amb Collserola, es projecten sis edificis, entre els quals destaquen les dues enormes torres d’uns 100 metres. Consultat per EL PERIÓDICO, l’arquitecte responsable del projecte, Enric Batlle, de la coneguda firma Batlle i Roig, explica que els sis edificis citats tenen ja a punt la llicència d’obres i que en l’actualitat estan ja en construcció tres. La previsió és que les obres finalitzin d’aquí a dos o tres anys. "Un d’ells serà un centre de medicina de precisió amb laboratoris sobre malalties minoritàries i l’altre també estarà connectat a l’hospital", explica.

"focus d’atracció de talent".

L’alcaldessa d’Esplugues, Pilar Díaz (PSC), valora el context de centralitat metropolitana en l’àrea de Barcelona que projecta a la ciutat del Baix Llobregat com a "focus d’atracció de talent molt suggerent per a les empreses". Per argumentar-ho, Díaz afirma: "Som el municipi amb més xifra de negoci i més facturació per càpita de la comarca del Baix Llobregat: unes 200 empreses concentren una inversió de 4.000 milions d’euros anuals, entre elles Coca-Cola, Nestlé, Digitex o Euromadi". La regidora posa en valor la zona com a pol d’innovació i investigació entorn de la salut on l’Hospital Sant Joan de Déu té un especial protagonisme i al qual s’afegeix el Clínic.

CONTEXT HISTÒRIC.

El pla Porta Diagonal (abans Porta Barcelona i pla Caufec) té els seus orígens a principis dels 90. Va ser el 1991 quan les empreses Cauval i Fecsa (d’aquí el nom original Caufec) van proposar transformar l’accés a Barcelona al costat del vessant de Collserola amb el compromís de soterrar les línies d’alta tensió de la zona, que els veïns van aplaudir. No van córrer la mateixa sort els milers de metres quadrats planificats per a pisos (mig miler de vivendes, recorda l’arquitecte Batlle) i grans edificis per a oficines o hotels que van ser objecte d’oposició veïnal per l’impacte ambiental negatiu sobre Collserola. Després de la crisi urbanística del 2008, el 2021 es va firmar el conveni urbanístic entre l’Ajuntament d’Esplugues i les promotores Sacresa, Porta Diagonal i Caufec.

Notícies relacionades

EL FUTUR URBANÍSTIC.

L’arquitecte Batlle considera que el recent aterratge del futur Hospital Clínic a la zona obre la porta a revitalitzar un projecte de futur que l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) fa anys que té a sobre de la taula: el de la integració urbana de la B-23 com a prolongació de la Diagonal fins al Llobregat.