Els nous pisos amb reallotjats de la Mina tindran disseny ‘anticonflictes’

La Generalitat projecta els primers 66 domicilis per ressituar els veïns del bloc Venus, a l’espera de demolició des del 2002. Drets Socials no descarta que s’erigeixin més edificis.

Els nous pisos amb reallotjats de la Mina tindran disseny ‘anticonflictes’

Jordi Ribalaygue

3
Es llegeix en minuts
Jordi Ribalaygue
Jordi Ribalaygue

Periodista

Especialista en Barcelona i àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Mina, a la perifèria a les portes de Barcelona, comença a entreveure els primers indicis de la solució que ha de desencallar el reallotjament pendent dels veïns del malmès edifici del carrer de Venus, condemnat el 2002 a una demolició aturada des del 2010 pels costos inassumibles que es van reclamar a desenes de famílies, atrapades en una de les zones on menys renda es declara a Catalunya. En tot cas, el desallotjament dels 239 domicilis habitats a l’immoble deteriorat no serà immediat ni es resoldrà d’una vegada: es compta que es faci per etapes fins al 2028 si no hi ha més retards, la creu amb què els afectats han carregat mentre s’enquistaven els problemes d’infravivenda, pobresa i venda de droga en alguns pisos.

El Govern promet que els trasllats començaran aquest primer trimestre del 2024, quan s’espera que una trentena de vivendes que ha adquirit al barri situat a Sant Adrià de Besòs s’assignin a famílies que habiten el bloc de Venus. A l’espera que arrenquin les mudances, la Generalitat ha tret a concurs a través de l’Incasòl un contracte que ha de culminar amb la construcció de 66 pisos de protecció oficial per ressituar residents de la finca que ha de ser demolida, com va informar el portal Desdelamina.net. El Departament de Drets Socials no descarta que se n’erigeixin més.

La licitació oberta ara no és encara per alçar el nou immoble, sinó per redactar el projecte constructiu. El cost de sortida és de 428.843 euros, inclòs l’IVA. Encara sense dates per ser aixecat, el futur edifici queda supeditat als requisits que l’Incasòl estableix.

L’organisme de la Generalitat marca que cada un dels 66 pisos ha de mesurar 61,80 metres quadrats, igual que les vivendes de Venus, edificades fa mig segle per allotjar-hi pobladors de nuclis de barraques i demandants de vivenda pública. Recalca que "és molt important" que les dimensions prefixades no se sobrepassin "en cap cas". Remarca que, si se superen, "suposaria una increment en el preu de la vivenda de substitució" per als veïns de l’edifici per enderrocar.

La prevenció es justifica pel fracàs que precedeix l’operació que ara es mira de refer: es va programar que l’immoble es buidaria a partir del 2010, però es va frustrar pels alts imports exigits per bescanviar un domicili depauperat dels anys 70 per un altre acabat de construir. En algun cas, la factura depassava els 40.000 euros. La majoria de famílies no van trobar com sol·licitar crèdit.

El Consorci de la Mina –participat per la Generalitat, la Diputació i els ajuntaments de Barcelona i Sant Adrià– es compromet ara que els reallotjats que es desplacin a un pis amb els mateixos metres quadrats que el que habiten a Venus només pagaran els impostos de compravenda. La quantitat pot fluctuar entre 10.000 i 15.000 euros. El Govern s’ofereix a quedar-se amb un 15% de la propietat de les vivendes per assumir el desemborsament i deslliurar així de tota despesa els que es veuen aclaparats per les estretors.

"Complexitat social"

Al seu torn, el plec de condicions remarca que "és important" que el bloc s’aixequi tenint en compte "la complexitat social" de la Mina. I assenyala que, "per facilitar la convivència", és necessari concebre "espais comunitaris" a la nova finca, que "en dificultin l’apropiació individual i no es puguin convertir en extensió d’alguna vivenda".

També requereix posar "atenció específica" en l’espai de coberta de les plantes baixes. "No han de ser accessibles, ja sigui des de les zones comunitàries com des de les vivendes", estipula l’Incasòl. Postil·la que "el disseny dels espais comunitaris ha de defugir els racons i angles morts per evitar-hi possibles conflictes". A Venus, les institucions destinen 1,1 milions d’euros a dos contractes per evitar que els pisos s’ocupin il·legalment a mesura que es vagin deshabitant a partir dels pròxims mesos. Es preveu desmantellar-los perquè resultin inhabitables, tapiar-los, equipar-los amb sensors i alarmes de seguretat i contractar rondes de vigilància.

Notícies relacionades

El nou immoble ocuparà un descampat entre l’edifici que s’ha d’enderrocar i la comissaria dels Mossos d’Esquadra. Ara s’utilitza com a aparcament. La façana que donarà al carrer de Venus s’elevarà a tres plantes d’altura com a màxim i escalarà fins a les vuit al costat de les dependències policials. Els domicilis estaran dotats de dos dormitoris dobles.

Diverses illes amb més de 300 domicilis ja van ser construïdes amb fons públics fa més d’una dècada a la Mina per allotjar-hi els desallotjats de Venus. No obstant, amb prou feines se’ls va donar opció d’habitar-los.