La condició humana

La condició humana

JORDI COTRINA

1
Es llegeix en minuts
Jordi Alberich
Jordi Alberich

Economista

ver +

Un recent estudi de l’Ajuntament de Barcelona mostra com el comerç està molt a prop de recuperar els nivells de 2019, malgrat la pandèmia, la inflació o la guerra d’Ucraïna, entre altres greus adversitats que auguraven una gran caiguda de l’activitat. Junt amb aquesta excel·lent notícia, l’informe assenyala diverses tendències rellevants en els hàbits de compra de la ciutadania

Així, s’observa com la botiga manté el pols davant el comerç online, trencant aquelles suposades certeses que presagiaven un debilitament radical i irreversible de la compra presencial. Al seu torn, destaca com les zones cèntriques, malgrat l’auge del turisme, són les més endarrerides en recuperar els nivells prepandèmia. Aquesta pèrdua de vitalitat de les àrees d’influència de plaça de Catalunya i la Rambla ve compensada pel creixement del comerç de barri que, en el seu conjunt, ja supera les xifres de 2019.

Notícies relacionades

La menor activitat a la zona centre pot derivar de la dificultat més gran per accedir en vehicle privat, però resulta molt més determinant la fredor d’uns carrers abandonats a la seva sort, sobrecarregats de franquícies i botigues de suvenires. Un indici de declivi que no pot sorprendre: la deixadesa i la falta de projecte a mitjà termini sempre acaba per tenir les seves conseqüències. Per contra, són cada vegada més els ciutadans que opten per aquells barris que han conformat una oferta comercial atractiva i pròxima.

La capacitat de resistència de la compra presencial i la renovada vitalitat del comerç de proximitat se sustenten en el que ens fa humans: la necessitat d’arrelament i de fregar-se amb l’altre, de sentir-se parteix d’un barri, de trobar-se amb el veí o conversar amb la dependenta. Per això, confiem que el comerç tradicional continuï innovant i apostant per la calidesa. En cas de ser així, ho agrairan els seus comptes d’explotació i, també, tots els que aspirem a unes ciutats amables i atractives..