Barcelona demana "prudència" per la febre de ‘selfies’

L’associació de comerciants del passeig de Gràcia també insta els vianants a evitar perills en la recerca del millor enquadrament dels llums de Nadal

Barcelona demana "prudència" per la febre de ‘selfies’

Meritxell M. Pauné

2
Es llegeix en minuts
Meritxell M. Pauné

La Guàrdia Urbana de Barcelona veu "controlada", per ara, la febre de selfies en ple asfalt al passeig de Gràcia, tot i que demana sensatesa a la ciutadania. La mateixa crida que fan els comerciants. I és que la moda fotogràfica va obligar la policia local a muntar un dispositiu aquest dissabte per prevenir atropellaments i entorpiment del trànsit.

Va ser el dia que més es va notar aquesta perillosa recerca del millor enquadrament dels llums de Nadal. L’operació de seguretat va consistir a instal·lar cintes entre els arbres i a incrementar el patrullatge uniformat en aquesta artèria. Diumenge l’afluència va baixar i l’encintat es va començar a retirar.

Ahir el consistori va veure raonablement encarrilada la situació, si bé demana precaució. "Ara i amb aquestes mesures, està controlada", apunten a EL PERIÓDICO portaveus municipals. Així mateix demanen "prudència a la ciutadania", ja que el passeig de Gràcia "no està tallat" al trànsit per Nadal i "cal respectar la senyalització i sobretot els semàfors".

L’associació de comerciants del passeig de Gràcia també insta els vianants a evitar perills. "Simplement demanem prudència i civisme per disfrutar dels llums sense cap risc", valora Lluís Sans, d’Amics del Passeig de Gràcia.

La zona zero de la foto

"D’altra banda, Barcelona Oberta, que agrupa els eixos comercials més turístics, ha plantejat que l’any que ve hi hagi més il·luminació a les voreres del passeig perquè els carrils laterals estan pacificats. Tot i que el punt de fuga més fotogènic només es capta al centre i que ja hi ha decoració sobre les voreres, l’entitat creu que així els visitants podrien "fotografiar-se sense crear situacions de perill".

"Es tracta d’una situació molt puntual que es dona des que es van encendre els llums de Nadal, en especial al tram del passeig de Gràcia entre la Gran Via i el Consell de Cent a certes hores" nocturnes, matisen fonts municipals. La casuística és molt senzilla: desenes de persones miren d’aprofitar el punt de fuga simètric que ofereix col·locar-se al centre del passeig, és a dir, al mig de la calçada.

En general aprofiten quan el semàfor de vianants està verd i quan es posa en vermell tornen a la vorera. No obstant, exposa el consistori, com més aglomeració, menys diligència per buidar els carrils de circulació: "Aquest pont hi havia més gent a Barcelona i quan el semàfor canviava de color encara hi havia algú que no havia acabat de fer-se la foto".

La cinta, mesura "puntual"

Notícies relacionades

L’ús de la cinta entre arbres per evitar que vianants creuin per punts que no són passos zebra serà "puntual", no s’instal·larà cada dia. Si es tornessin a produir aglomeracions, no es descarta repetir l’estratègia, que el consistori emmarca en "la gestió de vianants i vehicles que ja preveu el dispositiu de Nadal".

En la presentació de l’operació, davant la insistència de la premsa, el consistori va respondre que estudiaria talls al centre de Barcelona si es col·lapsava. Ja va passar el 2020, però no es va arribar a tallar la circulació. Ahir el col·lectiu Eixample Respira va demanar al consistori que apliqui una estratègia semblant a la superilla literària de Sant Jordi i creï grans zones per als vianants durant la campanya de Nadal.