El jutge de ‘Natura encesa’ demana un informe sobre els riscos ambientals

El jutjat ordena noves diligències que aclareixin si l’espectacle de llums pot afectar la flora i fauna que viu als jardins Torre Girona.

barcelona/394679478_17986316939410754_5166346476434250575_n.jpg

barcelona/394679478_17986316939410754_5166346476434250575_n.jpg / Instagram

1
Es llegeix en minuts
Meritxell M. Pauné
Jordi Ribalaygue
Jordi Ribalaygue

Periodista

Especialista en Barcelona i àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El polèmic espectacle de llums Natura encesa que aquest Nadal traspua als jardins protegits Torre Girona continua el seu periple judicial. El jutjat que investiga els riscos ambientals del xou ha denegat, a instàncies de la Fiscalia, el tancament cautelar sol·licitat per l’associació de veïns de Zona Universitària. No per arxivar el cas, no obstant, sinó per ordenar noves diligències que aclareixin si hi ha o no risc per a la flora i fauna que viu en aquest parc de Pedralbes.

Segons la providència dictada el 30 de novembre i notificada a les parts dijous, el Jutjat d’Instrucció número 17 de Barcelona s’acull als arguments del fiscal de Medi Ambient per descartar una clausura preventiva. I requereix a l’ajuntament que elabori i enviï al jutjat un informe sobre les externalitats del muntatge lluminós. "En especial si el consistori té constància de l’existència de risc i/o danys per a les espècies de flora i fauna presents al lloc i les mesures adoptades al respecte", diu l’escrit, a què ha tingut accés EL PERIÓDICO.

La petició resulta una mica paradoxal, ja que és l’administració municipal qui ha licitat i adjudicat la realització de dues edicions d’un festival de llums nadalenc concretament en aquesta zona verda, triada després del conflicte que va generar el 2021 el mateix muntatge en els pròxims Jardins de Pedralbes. I és també l’ajuntament qui va concedir, tot i que demorada el mateix dia de l’estrena, la llicència d’activitat.

Notícies relacionades

Inversió feta

La decisió judicial, en qualsevol cas, dona oxigen a la productora de l’esdeveniment. La madrilenya Naturaleza Encendida SL, que triomfa a Madrid amb un xou similar, es podria veure en una dificultat si perdés la inversió feta a Pedralbes i a més hagués de tornar les entrades venudes. El magistrat Fernando Luis Criado exposa que seria "desproporcionat" suspendre l’activitat "sense haver practicat les mínimes diligències essencials tendents a acreditar, encara que indiciàriament, la comissió del delicte que es denuncia". No veu acreditats de moment "perjudicis irreparables o el greu risc que es produeixin", així que proposa estendre les indagacions abans de concloure el cas.