Entrevista

Ariel Palitz, primera ‘Nightlife Mayor’ de Nova York: «Barcelona es beneficiaria d’una ‘alcaldia de la nit’»

Després de treballar amb els dos últims mandataris de Nova York aquesta setmana ha compartit la seva experiència amb l’Ajuntament de Barcelona

Barcelona comença a dissenyar la seva ‘alcaldia de la nit’

Barcelona obre el debat per modificar l’ordenança de convivència

Ariel Palitz, primera ‘Nightlife Mayor’ de Nova York: «Barcelona es beneficiaria d’una ‘alcaldia de la nit’»

A.P.

6
Es llegeix en minuts
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

Barcelona ha començat a treballar en el disseny d’una ‘alcaldia de la nit’ que millori la coexistència entre l’oci i el descans veïnal. El primer pas va ser nomenar una comissionada de Convivència, Montserrat Surroca, que lidera la modificació de l’ordenança de convivència de la ciutat. Però quan les noves regles del joc en l’espai públic estiguin clares, l’equip de govern de Jaume Collboni té intenció de comptar amb una persona que gestioni específicament l’activitat nocturna de la ciutat, tal com van prometre els socialistes en el seu programa electoral. Aquesta setmana l’exalcaldessa de la nit de Nova York Ariel Palitz ha participat en el Congrés Internacional d’Oci Nocturn que s’ha celebrat a Barcelona, i també s’ha reunit a l’ajuntament amb el tinent d’alcalde Albert Batlle i Surroca per compartir la seva experiència de cara a la seva aplicació a la capital catalana.

¿Quan i com va sorgir la figura de l’‘alcalde de la nit’ a Nova York?

L’Oficina de Vida Nocturna de NYC va ser creada el 2017 pel regidor Rafael Espinal i firmada per l’alcalde Bill de Blasio després de molts anys de reivindicar el moviment global de ‘govern nocturn’ que està desplegant-se arreu del món. Jo vaig ser nomenada el 2018 per exercir de directora executiva d’aquesta àrea per De Blasio i vaig estar en aquest càrrec amb ell i posteriorment sota l’actual alcalde Adams, construint l’oficina i també navegant per la indústria a través de la pandèmia de la covid-19...

Palitz, durant la reunió amb Albert Batlle i altres representants municipals i del sector. /

Ajuntament de Barcelona

 ¿Quina va ser la seva funció general mentre va ser ‘alcaldessa’ nocturna?

La missió general és ser un enllaç i punt central de contacte entre la indústria de la vida nocturna i la comunitat, i entre la ciutat i el Govern de l’Estat. Trobar solucions no coercitives i de sentit comú a diversos problemes relacionats amb el suport a les empreses. També intentar millorar la qualitat de vida a través de la mediació, la seguretat i la reducció de danys mitjançant la formació contínua, fomentant la prevenció i la resposta. L’objectiu principal també és millorar la imatge del sector com un actiu econòmic i cultural de la ciutat, digne i necessitat de col·laboració i suport, i no com un simple llast que cal controlar i fer complir.

 ¿Ha pogut comprovar que aquesta figura contribueix a una millor gestió nocturna de la ciutat?

Crec que no hi ha dubte que l’Oficina d’Oci Nocturn ha demostrat ser molt positiva i important no només per als negocis d’oci nocturn, sinó també per a les agències municipals que hi interactuen cada dia i cada nit. Ha demostrat ser capaç de trobar solucions significatives que han millorat les condicions i les relacions entre la indústria, la comunitat i el govern per trobar solucions mútuament beneficioses i respectuoses que permetin a tots coexistir millor. De fet, després d’aquests cinc anys en el càrrec, la setmana passada la ciutat de Nova York va nomenar un nou director, Jeffrey García, cosa que demostra que ha sigut valuós i seguirà sent-ho.

¿Creu que seria útil en el cas de Barcelona?

Crec que Barcelona es beneficiaria enormement d’una oficina així, dedicada a ajudar a recolzar aquesta indústria i trobar un equilibri vital i necessari amb les necessitats de la comunitat. Hi ha múltiples opcions per millorar la convivència, posant en valor tant el respecte i la qualitat de vida com la preservació de la indústria. Tenir una oficina de la nit ajuda a comunicar que la cultura de la vida nocturna és un negoci important. La comunitat pot veure que poden coexistir i treballar junts en benefici de la cultura local i el turisme local.

¿Com ha vist el Congrés Internacional d’Oci que s’acaba de celebrar a Barcelona i en què vostè ha sigut ponent?

Precisament, aquest congrés i Fecasarm com a associació d’oci nocturn de Catalunyua són exemples perfectes que demostren el millor de la indústria de l’oci nocturn i ofereixen moltes propostes valuoses. S’han plantejat solucions com una nova manera de governar l’àmbit de la vida nocturna en lloc de donar-li un enfocament estrictament coercitiu. També interessants idees operatives per ajudar a gestionar de manera proactiva qüestions com les queixes dels residents sobre el so i la sostenibilitat presentades per algunes empreses destacades del sector.

Crec que l’ajuntament comprèn el valor de la vida nocturna de Barcelona i la necessitat de recolzar-la amb col·laboració en lloc de confrontació.

¿Com valora la reunió d’aquesta setmana amb l’Ajuntament de Barcelona?

L’Ajuntament de Barcelona em va impressionar molt. Vaig tenir la sensació que comprenien profundament el valor de la vida nocturna i la necessitat de trobar una millor manera de recolzar-la en col·laboració, en lloc d’una relació de confrontació. Aquest enfocament és cosa del passat i està evolucionant arreu del món, i crec que ells volen formar part d’aquesta evolució. Vaig sentir un interès i un esforç genuïns per aprendre el que NYC està fent ara mateix per elevar l’economia nocturna i trobar una nova i millor manera d’avançar.

¿Quins consells els ha donat?

El meu consell seria que creessin una Oficina de la Vida Nocturna com més aviat possible per unir-se al moviment global i mostrar veritable suport a aquesta gran indústria que tant ofereix a la cultura, l’economia i la identitat, mentre es troben noves maneres de crear una convivència entre les empreses i la comunitat.

¿Quines millores creu que un ‘alcalde nocturn’ pot aportar a grans ciutats europees com Barcelona?

Ara mateix hi ha gairebé 100 gestors d’oci nocturn i economia nocturna arreu del món que fan aquesta important tasca, com Nova York, Londres, Amsterdam i molts d’altres. Tots se centren en gran manera en qüestions similars, com el suport als negocis, la millora de la qualitat de vida entre veïns i negocis, així com les condicions de seguretat per a les persones, empreses i barris. També estan difonent que la vida nocturna, la música, el ball, la creativitat i la socialització són parts valuoses i essencials de la vida per al nostre benestar personal, la societat i l’anomenada ‘economia 24 hores’, que mereixen el reconeixement i el suport d’una ciutat.

És essencial comptar amb una persona que conegui els reptes de l’activitat nocturna i serveixi de pont entre tots els agents de la ciutat.

Notícies relacionades

 ¿Diria que la convivència i la seguretat són més fàcils de gestionar amb un responsable centrat en la nit?

És absolutament essencial comptar amb una persona que conegui bé els reptes de la vida nocturna i que serveixi de pont, de director d’orquestra, entre tots els agents de la ciutat, com la policia, els bombers, el departament de sanitat, els locals, els treballadors, els residents de la comunitat i fins i tot els càrrecs electes, per coordinar els recursos, les solucions i les relacions. La vida nocturna és un ecosistema i tots en formem part. Treballar junts amb respecte mutu i comprensió i amb una persona dedicada a això pot assegurar una coexistència exitosa de totes les parts. Sé que Barcelona no només se’n beneficiarà, sinó que n’estarà agraïda.