MANU MITRU / VÍDEO: QUIM VALLÈS / ACN

3
Es llegeix en minuts
Germán González
Germán González

Periodista.

ver +

Durant cinc hores, els Mossos d’Esquadra han desallotjat dos dels immobles okupats més mediàtics en els últims mesos a Barcelona, quan els veïns de la Bonanova es van queixar per la inseguretat que els generaven El Kubo i La Ruïna i diversos partits, en plena campanya electoral municipal, es van aprofitar de la situació per demanar-ne el desnonament.

Durant més d’un mes s’ha preparat un dispositiu específic per desallotjar els dos edificis sense incidents destacables, per la qual cosa el balanç final pot considerar-se exitós. No obstant, a l’inici els va costar entrar-hi, per la quantitat d’objectes contundents, com boles d’acer, ampolles, pedres o sacs de runa d’obra, juntament amb petards i pintura que van rebre, a més de pots de fum.

Per això, els agents van utilitzar per primera vegada una mena de gàbia de ferro amb rodes protegida amb escuts per arribar al perímetre dels immobles i obrir un esvoranc que els va permetre entrar dins d’El Kubo. A partir d’aquí, i mentre els continuaven plovent objectes, amb un ariet van accedir a dins mentre una altra unitat obria bretxa a La Ruïna i entrava al jardí.

Els va costar superar barreres i algunes trampes, com forats tapats, però a poc a poc van anar assegurant planta per planta els dos edificis mentre els activistes es concentraven a la teulada. Allà un d’ells es va penjar de la paret d’El Kubo mentre tres més eren a la coberta de La Ruïna.

MANU MITRU / VÍDEO: QUIM VALLÈS / ACN

Set detinguts

La policia va arribar fins a les plantes superiors i hi va identificar set activistes que havien resistit dins dels immobles okupats. Després es va iniciar el procés per desallotjar-los amb ajuda de la Unitat de Muntanya dels Mossos per a l’activista penjat i els Bombers de Barcelona, que van utilitzar una grua per fer baixar els de la teulada de La Ruïna un a un. Ningú va resultar ferit excepte un agent de forma lleu a l’esquena.

Els comandaments policials van seguir el desallotjament des del Centre de Comandament a la comissaria del carrer de Bolívia de Barcelona i van poder dirigir l’operatiu gràcies a les imatges que els enviaven els drons desplegats. A més dels antiavalots, els Mossos també van mobilitzar agents de les unitats canines, aèria i muntanya per al desnonament. Els okupes, sis homes i una dona majors d’edat, es van entregar sense resistència, tot i que van quedar detinguts per atemptat a l’autoritat i desobediència. La propietat dels edificis, la Sareb, ha anunciat que hi posarà seguretat privada per evitar una nova okupació.

Visita política

Una vegada que estava la zona assegurada van acudir als immobles desocupats el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, el comissari en cap Eduard Sallent, i el director general de la policia de la Generalitat, Pere Ferrer, així com la tinenta d’alcalde de Barcelona i regidora del districte, Maria Eugènia Gay. Elena va remarcar que el desallotjament va ser «un èxit i sense incidents remarcables» mentre que Sallent va indicar que el que era important era «que ningú ha patit mal».

Protesta breu

Notícies relacionades

Mentre es desallotjaven els immobles, un centenar d’activistes vestits de negre i encaputxats van acudir a donar suport als activistes de dins dels edificis tot i que no van ser-hi gaire temps i es van dedicar a fer voltes per la zona. També van causar danys a una immobiliària abans de dissoldre’s, segons els Mossos.

També es van sentir crits i aplaudiments a favor dels agents quan van retirar la pancarta a El Kubo amb el lema ‘El vostre luxe és la nostra misèria’. Les nostres cases són trinxera’. Després de donar per acabat el dispositiu de desallotjament, que va ser ordenat pel jutjat, la policia va entregar els immobles a la Sareb, el seu propietari.

Temes:

Barcelona Okupes