Desallotjament «hostil»

Els Mossos blindaran la Bonanova per a la ‘batalla’ d’El Kubo i La Ruïna

Els Mossos blindaran la Bonanova per a la ‘batalla’ d’El Kubo i La Ruïna
6
Es llegeix en minuts
Germán González
Germán González

Periodista.

ver +

Sobre el paper, el desallotjament de les cases okupades d’El Kubo i La Ruïna, previst per a aquest dijous a la matinada, va començar fa setmanes. Conscients que serà una de les desocupacions més complicades, per la ubicació dels immobles i el nivell de resistència, fa setmanes que els Mossos d’Esquadra preparen l’assalt amb reunions entre diverses unitats, principalment agents d’ordre públic, antiavalots i informació.

La coordinació serà fonamental en aquest dispositiu que pretén fer complir l’ordre del Jutjat de Primera Instància número 39 de Barcelona. A finals de maig va estimar íntegrament la demanda de la Societat de Gestió d’Actius Procedents de la Reestructuració Bancària (Sareb) per l’ocupació de l’edifici La Ruïna, a la plaça de la Bonanova, i va ordenar als seus ocupants que el desallotgin.

Al no fer-ho de forma voluntària, es va fixar aquest 30 de novembre com la data per desocupar-lo. Alhora que La Ruïna també es recuperarà El Kubo per a la Sareb. El seu desallotjament estava previst per al març però no es va fer per motius de seguretat ja que els dos immobles estan connectats de forma interna. En aquell moment, els Mossos d’Esquadra van al·legar que l’actuació havia de ser conjunta per desallotjar els dos edificis, per la qual cosa l’ordre judicial permet aquesta opció.

Una desocupació «hostil»

Precisament, des que es va conèixer a principis d’aquest any que El Kubo seria desallotjat, els okupes van fortificar els dos immobles amb material d’obra, tanques, blocs de ciment i fins i tot senyals de circulació. En els últims dies s’han reforçat aquestes defenses, i per això la policia espera molta resistència i un ambient «hostil», segons diverses fonts. Així, no es descarta que alguns ocupants mirin d’evitar la seva sortida encadenant-se a l’edifici, penjant-se a les façanes o amb les mans dins de formigó per retardar la desocupació.

Els Mossos creuen que els okupes, que han protagonitzat incidents amb els veïns, es preparen per a l’assalt emmagatzemant objectes que podrien llançar als agents, com pedres, ampolles, extintors, material pirotècnic i pals. També consideren que dins podrien trobar algunes trampes, com forats a terra tapats amb mantes o alfombres, o un cable d’electricitat al pom de la porta. Es calcula que el desallotjament durarà hores i els màxims responsables policials i dels serveis d’emergència seguiran la seva evolució des del centre de comandament.

El Kubo i La Ruïna, dos immobles okupats de Sarrià /

EPC

Tall d’accessos de matinada

Davant aquestes previsions, el dispositiu no només tindrà nombroses dotacions de la Brigada Mòbil i de les Àrees Regionals de Recursos Operatius (ARRO). Es comptarà amb altres grups, com la canina o grups de subsol, per fer el desallotjament amb total seguretat. A més, per primera vegada la policia podria utilitzar la unitat de drons per controlar les entrades als edificis ocupats així com els carrers pròxims. En concret, es calcula que hi ha un centenar de persones, una xifra que podria veure’s incrementada en les últimes hores.

Per això, els Mossos, en col·laboració amb la Guàrdia Urbana de Barcelona, tallaran des de la matinada de dijous tots els accessos a la plaça de la Bonanova i hi impediran el pas de vehicles i dirigiran els veïns cap a altres punts allunyats dels immobles a desallotjar. La intenció també és impedir l’arribada d’una marxa d’okupes convocada des de Vallcarca fins a El Kubo i La Ruïna per mirar d’evitar-ne el desallotjament.

Tensió entre okupes i veïns a la Bonanova de Barcelona /

FERRAN NADEU

Epicentre de polèmica

El Kubo està ocupat des del 2016 i La Ruïna des del 2019. Entre abril i maig es van produir diversos enfrontaments amb els veïns que, periòdicament, continuen protestant per la seva presència al barri. En concret, hi va haver escaramusses quan habitants de les vivendes okupades van sortir amb el rostre tapat per cascos i armats amb pals, barres de ferro i destrals a perseguir un grup de persones. Les imatges es van fer virals.

No obstant, els okupes van afirmar que són ells les víctimes ja que es van defensar d’un intent d’assalt a un dels immobles. En aquesta ocasió van assegurar que va ser la seva «reacció als atacs i mostrant l’autodefensa com a violència gratuïta» i van denunciar que els van intentar «incendiar l’hort que hi ha darrere de la casa» juntament amb el llançament de pedres i ampolles de vidre.

Les queixes veïnals pels dos immobles ocupats van ser utilitzades per diversos grups polítics, com Vox, Ciutadans o el PP, a l’anterior campanya electoral a Barcelona com una mostra de la presumpta tolerància del moviment okupa per part de l’anterior equip de govern municipal liderat per Ada Colau. Fins i tot l’empresa Desokupa, especialitzada a pressionar per desnonar inquilins, va realitzar una protesta anunciant un desallotjament que mai es va produir i va obligar la policia a separar dues concentracions antagòniques, a favor i en contra dels okupes, a la Bonanova.

Després de les eleccions l’interès mediàtic pels dos immobles okupats va baixar, tot i que un grup de veïns van continuar manifestant-se cada dimarts davant les cases i de vegades els acompanyaven alguns representants polítics, com la diputada de Cs al Parlament Anna Grau. Es queixaven de la inseguretat que provocaven els okupes al barri tot i que altres residents a la zona destacaven que fins fa un any hi havia una convivència normal.

Temor de represàlies i disturbis

Davant l’anunci del desallotjament, l’escola La Salle, ubicada a pocs metres dels edificis ocupats, ha anunciat mesures preventives: l’accés al centre serà per una altra porta a l’habitual ja que la principal és davant El Kubo i La Ruïna. A més, han anul·lat diverses activitats previstes que implicaven la sortida d’alumnes de l’escola.

Protestes per dues finques okupades a la plaça de la Bonanova de Barcelona, denominades ‘El Kubo’ i ‘La Ruïna’ /

Europa Press
Notícies relacionades

També alguns comerciants pròxims a la plaça han decidit no obrir al matí aquest dijous i han expressat la seva preocupació davant possibles «represàlies» dels okupants a la tarda amb la previsible convocatòria de protestes. En aquest sentit, s’esperen concentracions de grups antisistema a la zona o en altres punts de la ciutat, tal com va passar després del desallotjament de Can Vies o el Banc Expropiat, que podrien acabar amb greus incidents. Els Mossos tenen previst desplegar un dispositiu per la zona per evitar qualsevol tipus d’aldarull i estan molt atents a possibles enfrontaments.

Un altre desallotjament alhora a Santa Coloma

L’actuació policial a El Kubo i La Ruïna coincidirà amb el desnonament del centre social okupat Estudi 9, a la zona antiga de Santa Coloma de Gramenet. Aquest immoble està afectat per un pla urbanístic de la zona que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va tombar el novembre del 2022, tal com va avançar EL PERIÓDICO, tot i que la decisió judicial no és ferma.