Els districtes de Barcelona

Junts acusa Collboni de fitxar consellers municipals de Trias sense avisar-los

Junts acusa Collboni de fitxar consellers municipals de Trias sense avisar-los

JORDI COTRINA

3
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

¿I si Xavier Trias ja és soci de Jaume Collboni i no ho sap? És un dubte que alguns dels correligionaris de l’exalcalde podrien tenir aquests dies en diversos districtes.

Perquè mentre la ciutat espera pacient, i una mica cansada ja que no arribi el moment, que l’alcalde Collboni elegeixi un soci, o dos, per governar Barcelona, i deixi enrere la seva clara posició minoritària, Junts per Barcelona denuncia que el govern del PSC està fitxant postconvergents en alguns districtes sense informar-los-en. Com si un club fitxés futbolistes sense avisar-los.

Comissions de govern

Així ho va denunciar aquest dimecres el portaveu de Trias per Barcelona, Jordi Martí Galbis, que va explicar que el seu grup s’ha trobat amb una sorpresa considerable als quatre districtes en els quals la candidatura de Trias va guanyar a les municipals del 28 de maig: Sarrià-Sant Gervasi, Gràcia, les Corts i l’Eixample.

Martí va relatar que el govern ha constituït, com és habitual al principi de mandat, les comissions de govern dels 10 districtes de la ciutat. Són organismes que estan formats pels consellers municipals, els representants de cada partit als districtes. Per entendre’ns, els consellers de districte serien regidors si els districtes fossin ajuntaments. Lògicament, cada districte té un repartiment diferent de consellers entre els grups en funció dels resultats electorals.

Mínim, cinc consellers

Les comissions estan encapçalades per un regidor i, com va recordar Martí Galbis, han de comptar com a mínim amb cinc consellers. Als quatre districtes citats el PSC no arriba a aquest nombre. A l’Eixample, els socialistes en tenen quatre; a Sarrià-Sant Gervasi, dos; a Gràcia, i a les Corts, tres.

«És una prova més de la incapacitat de Collboni per tirar endavant la ciutat», ha afirmat el regidor, després de denunciar que la solució que ha trobat el govern del PSC és «proposar i fer nomenaments de consellers d’altres partits, entre els quals Junts, per formar part de les comissions de govern dels districtes».

Sense precedents

«És inaudit. I en la majoria dels casos no hi ha hagut comunicació prèvia. I quan n’hi ha hagut, i els hem dit que no formem part del govern i que no podem formar part de cap comissió de govern, han fet els nomenaments malgrat això, i ens han obligat que els nomenats hagin de formalitzar per escrit la renúncia a aquests nomenaments», va prosseguir el regidor postconvergent.

Mentrestant, fonts del PSC no neguen els peculiars fitxatges, però afirmen que en els casos en els quals es van incloure consellers d’altres grups se’ls va avisar prèviament.

El futur

Després de denunciar diverses vegades que la maniobra respon a la «precarietat» del govern, Martí va remarcar que el seu grup està obert a iniciar converses amb el PSC, «que es produiran aviat». «Intentarem posar el nostre gra de sorra perquè la ciutat canviï», va advertir sobre un possible pacte amb Collboni, si bé va negar que l’assumpte estigui avançat.

Notícies relacionades

«Qui ens atribueix presses per entrar al govern és qui més ha d’amagar. No tenim cap pressa per aconseguir cap cadira. Estem oberts a dialogar i consensuar mesures perquè la ciutat deixi enrere els vuit anys nefastos d’Ada Colau. Aquest és l’esquema que ens guiarà en les futures hores i dies, en les converses obertes a instàncies de Collboni», va resumir.

Nomenaments recuperats

El regidor va recordar que l’alcalde també s’ha mostrat disposat a parlar amb Barcelona en Comú i ERC. I ara és qüestió de temps comprovar si els consellers de Trias que van renunciar a ser a les comissions de govern acaben entrant-hi a les bones si qualla la sociovergència.