lpedragosa38884554 turistas barcelona  ureta170616180247

lpedragosa38884554 turistas barcelona ureta170616180247 / JULIO CARBO

2
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

El govern de Jaume Collboni té dos coneguts i ha de decidir quin d’ells serà el seu millor amic. Els aspirants el posen a prova. A l’espera que determini qui serà el seu soci en el que queda de mandat, per ara l’alcalde haurà d’elegir aquesta setmana a qui prefereix en funció de les seves propostes de vivenda, si Barcelona en Comú o Junts per Barcelona.

És cert que això passarà en el context de les comissions municipals, en relació amb propostes que tot i que prosperin no són vinculants. Però els gestos també tenen el seu pes.

Comissió d’Urbanisme i Vivenda

Barcelona en Comú ha anunciat que en la Comissió d’Ecologia, Urbanisme, Vivenda i Mobilitat d’aquest dimarts instarà el govern de Collboni a tancar 8.000 dels 9.700 pisos turístics amb llicència legal que estan operant a Barcelona.

Així ho ha explicat el portaveu dels Comuns, Jordi Martí Grau, que ha recordat que la Generalitat va aprovar la setmana passada un decret llei que suposa un canvi radical en relació amb els pisos d’activitat turística, que ja no comptaran, com fins ara, amb un permís perpetu per operar.

En mans dels ajuntaments

La nova norma permet als ajuntaments prendre decisions sobre el seu parc de pisos turístics, i permet fins i tot que es redueixi a zero, tot i que és una cosa que no es podrà fer de manera immediata: el decret preveu que els que ja tenen un pis turístic legal demanin dins dels pròxims cinc anys una llicència urbanística que fins ara no existia, i sense la qual no podran operar. Serà renovable cada cinc anys, sota criteris que cada consistori imposarà, cosa que obre la porta que la regulació permeti incrementar-los o obligui a reduir-los en el futur.

Per tot això, els Comuns reclamaran el govern que opti per la segona opció, ja que consideren que els pisos turístics generen problemes a la ciutat, sobretot pel que fa a l’accés a la vivenda. És una cosa que també ha manifestat el tinent d’alcalde d’Economia, Jordi Valls.

Lloguers d’habitacions

Junts per Barcelona ha presentat dues iniciatives en la mateixa comissió que de fet són idees que no resulten hostils al PSC, que les ha defensat en algun moment. El grup de Xavier Trias sol·licitarà una doble modificació del Peuat, el pla de regulació hoteler, ha relatat Jordi Martí Galbis, portaveu del grup postconvergent.

Una, perquè es regulin les llars compartides, el lloguer d’habitacions per períodes inferiors a 30 dies. En l’anterior mandat, el PSC va mirar de legalitzar aquest supòsit, però el seu soci llavors, Barcelona en Comú, ho va impedir.

Notícies relacionades

L’altra, perquè el govern permeti projectes singulars turístics a la zona 1 del Peuat, la que inclou el centre de la ciutat, i on la regulació no només impedeix ara crear noves places, sinó que impedeix crear-ne una que la substitueixi quan es tanca una plaça turística.

Per projectes singulars turístics s’ha d’entendre hotels petits en immobles que estiguin en una situació particular. Així ho ha explicat Martí Galbis i així ho va proposar Collboni el juliol passat quan es va mostrar a favor de permetre alguna «excepció».