Trias i Collboni pacten desencallar la taxa de terrasses del 2024 a través d’una rebaixa a les més petites

Zowy Voeten

4
Es llegeix en minuts
Meritxell M. Pauné

El grup municipal de Junts ha sortit al rescat de la taxa de terrasses de Barcelona, encallada per la falta de suports al pressupost i les ordenances del govern de Jaume Collboni. Xavier Trias ha presentat aquest dimarts una proposta molt similar a l’acord de l’executiu socialista i el Gremi de Restauració, que només hi difereix en una petita rebaixa afegida del 5% per als establiments amb menys de 15 taules a l’exterior. A canvi d’aquest retoc, que el govern municipal ha acceptat, Junts votarà a favor de l’acord perquè l’1 de gener s’apliqui la nova fiscalitat anunciada, en comptes de la que va ser aprovada el 2019 i va parar la covid, que suposaria un notable increment.

El govern de Jaume Collboni confirma de facto que hi ha pacte per desencallar aquest punt clau de les ordenances fiscals. El tinent d’alcaldia d’Economia, Jordi Valls (PSC), ha celebrat a través d’un tuit la «voluntat d’entesa que ha permès arribar a un acord». És més, ha considerat que és «una solució definitiva que tanca el debat». A més, ha emfatitzat la «progressivitat» de la taxa en funció del nombre de taules de cada restaurador i l’estructura de carrers ‘premium’ i ordinaris que fixava el pacte amb els restauradors.

Només per a terrasses cobertes petites

Flanquejat pels regidors Ramon Tremosa i Jordi Martí Galbis, el president del grup municipal de Junts ha avançat que va comunicar a l’alcalde Collboni la seva proposta la vigília per telèfon i va rebre bona predisposició: «Em va dir que la recolzaran i que començarà el tràmit per aprovar-la». «Som en un moment de decreixement econòmic i l’administració ha d’acompanyar els agents econòmics en dificultats, per això proposem que les terrasses més petites, majoritàriament als barris, tinguin una rebaixa del 5% respecte al pacte de Collboni amb els restauradors», ha argumentat Tremosa. La modificació no s’aplicaria, ha recalcat, «a la zona ‘premium’» turística ni a les grans terrasses cobertes de més de 15 taules.

Martí Galbis ha detallat el lent camí burocràtic a seguir, que inclou diversos vistiplaus previs abans de sotmetre la proposta a votació en la Comissió d’Economia i el ple de Barcelona. Si no s’arribés a temps per aprovar-la abans de final d’any, ha confiat que la via d’una aplicació retroactiva és sòlida jurídicament. Com va avançar aquest diari, aquesta via inexplorada evitaria que l’ajuntament enviï el rebut de gener amb els preus fixats el 2019.

¿Com queda la recaptació?

A preguntes de la premsa, Tremosa ha estimat que aquest 5% tindria un impacte d’entre mig milió i un milió d’euros menys de recaptació municipal. El consistori va calcular que l’acord amb el gremi permetria recaptar 4,6 milions d’euros anuals, per sota del que podria haver ingressat amb el polèmic augment del 2019, que aquest any hauria pogut suposar 8 milions d’euros. La bonificació covid del 75% va suposar baixar a una recaptació d’uns dos milions.

Tot i que la xifra pactada era superior a la que haurien volgut els restauradors, que era mantenir el 2024 la bonificació pandèmica del 75%, van acceptar el tracte a fi de deixar fixada una fiscalitat estable i posar fi a la incertesa. La proposta de Trias, així doncs, suposaria que les arques municipals ingressin l’any que ve entre 3,5 i 4 milions d’euros per la taxa de terrasses.

Xavier Trias, flanquejat per Jordi Martí Galbis i Ramon Tremosa, presenta la seva proposta per a la taxa de terrasses /

Trias per Barcelona

O governar junts, o pressupostos

Notícies relacionades

Trias ha sigut molt clar sobre la postura de Junts respecte a l’aprovació de pressupostos i ordenances fiscals. Insisteix a l’alcalde Collboni que elegeixi si vol governar amb ell o amb els Comuns d’Ada Colau, perquè si tria la segona opció no té cap intenció d’aprovar-li els comptes: «Té un embolic, no sap amb qui vol governar... Quan prengui la decisió, ens asseurem i parlarem seriosament. ¡El que no passarà és que governi amb Colau i pretengui que nosaltres li aprovem els pressupostos!». Quant a les ordenances manté intacta la seva oferta: «Si admet la reducció del 2% a l’IBI que demanem, jo li aprovo les ordenances. Ara bé, si ell creu que això el posa en una mala situació davant la senyora Colau, doncs té un problema».

Els restauradors canten victòria

El gremi ha valorat ràpidament la proposta en un comunicat, que dona per feta l’aprovació de la nova taxa: «La tramitació està garantida al comptar amb els suports polítics necessaris» per tenir majoria en el ple. Celebren que Junts hagi introduït «una reducció addicional de millora en l’acord subscrit» amb Collboni i afirmen que «els 6.500 restauradors amb terrassa de la ciutat estalviaran, en el seu conjunt, més de 4 milions d’euros anuals» al decaure l’increment aprovat el 2019. En canvi, sostenen, «el pressupost municipal amb prou feines es reduirà en un 0,05%», xifra que es refereix a la totalitat dels comptes –més de 3.000 milions d’euros– i no a la recaptació específica per terrasses.