19 detencions

Els cinc apunyalats a Icària durant la Mercè afirmen que no hi va haver provocació prèvia per la seva banda

Els cinc apunyalats a Icària durant la Mercè afirmen que no hi va haver provocació prèvia per la seva banda

Jordi Otix

3
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Un cop acabats els concerts de la Mercè a la platja del Bogatell de Barcelona han tingut lloc cinc apunyalaments quan faltaven pocs minuts per a les 4.00 hores de la matinada. Els Mossos d’Esquadra investiguen si hi ha relació entre ells i si, com sostenen algunes víctimes i testimonis, les cinc agressions les va cometre el mateix grup integrat per 10 o 12 joves, i si es van perpetrar sense que hi hagués provocació prèvia per part dels ferits, tal com afirmen aquests. No es tem per la vida de cap d’ells tot i que els talls patits per dos –al tòrax i l’abdomen– són greus.

Aquesta passada nit de celebració de la festivitat barcelonina hi ha hagut un sisè apunyalament a la ciutat que no guarda cap vincle amb els cinc citats anteriorment. Va passar lluny del districte de Sant Martí –escenari dels altres– i està vinculat a un robatori amb violència.

Passades les tres de la matinada, es va rebre un avís per una baralla a la zona del passeig de la Nova Icària. Poc després, va entrar la primera trucada informant d’un apunyalament al carrer del Dr. Trueta, que van atendre tant patrulles de la Guàrdia Urbana com dels Mossos. Al cap de pocs minuts, va saltar l’alarma: tres apunyalaments més a la Nova Icària. Un, de gravetat. Encara faltava l’última trucada, que va denunciar que al carrer de Zamora acabava de tenir lloc un cinquè apunyalament.

Les víctimes i testimonis consultats pels agents van assegurar que havien sigut atacats per un grup d’entre 10 i 12 persones –d’origen sud-americà– i van remarcar que alguns es desplaçaven amb patinets elèctrics. Segons la seva versió, no contrastada per la investigació policial que acaba d’arrencar, els atacants els van agredir amb arma blanca sense que hi hagués cap mena de provocació per la seva banda.

Els Mossos s’han fet càrrec de la investigació i es troben revisant totes les càmeres de seguretat de la zona a la recerca d’imatges que els permetin identificar el grup descrit pels denunciants. Segons les fonts consultades per aquest diari, no està confirmat que els cinc atacs van ser obra del mateix grup, tal com ha apuntat aquest diumenge al matí el responsable de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona, Xavier Marcé. Ni hi ha hagut tampoc temps de comprovar si, com manifesten les víctimes, no hi ha cap tipus de relació entre ells o amb la baralla prèvia que consta que va tenir lloc també a la zona de la Nova Icària poc abans de l’inici de la cadena d’apunyalaments.

Nit d’aldarulls

En total, els Mossos i la Guàrdia Urbana han fet 19 detencions a diversos punts de la ciutat per causes diferents aquesta última nit de la Mercè. Els enfrontaments que més criden l’atenció entre policies i joves que es negaven a abandonar el recinte al final dels concerts han tingut lloc a la platja del Bogatell –on hi ha hagut llançaments contra els agents– i al costat del recinte de Menéndez y Pelayo, al districte de les Corts, on fins i tot hi ha hagut alguna barricada amb foc i els cossos de seguretat han rebut ordres de carregar per dispersar.

Alta mobilitat

Notícies relacionades

Unes 40.000 persones es van concentrar a l’escenari de Menéndez i Pelayo, on tocaven The Tyets, 25.000 a l’escenari de Bogatell i 18.000 al Moll de la Fusta.

Els responsables municipals calculen que es van fer 1,6 milions de desplaçaments amb transport públic, cosa que suposa un augment del 27% respecte al mateix dia del 2019. Quan van acabar els esdeveniments, hi va haver incidents quan la policia va desallotjar la gent. «Els desallotjaments d’aquest tipus d’actes oberts sempre tenen les seves dificultats i són llargs, ja que la gent ha d’accedir al metro, per tant, molta gent continua al carrer quan ja han acabat els concerts», reconeix Marcé.