Videoreportatge

Així es construeix la ‘rèplica digital’ de Barcelona per assajar polítiques i efectes col·laterals

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Barcelona tindrà una ciutat bessona al món virtual, creada a partir de múltiples capes de dades superposades. L’estan preparant l’Ajuntament, Barcelona Regional i el Barcelona Supercomputing Center - Centre Nacional de Supercomputació (BSC-CNS), que esperen aconseguir amb aquesta rèplica digital un camp de proves privilegiat per a polítiques públiques de mobilitat, vivenda, economia o salut.

Aquest videoreportatge d’El Periódico, elaborat per Patricio Ortiz i Manu Mitru, acosta al gran públic aquesta innovació tecnològica. El cap de Visualització i Analítica de dades del BSC-CNS, Fernando Cucchietti, explica en paraules planeres quin tipus d’aplicacions potencials té aquesta eina en construcció i els perills a què s’enfronta.

Notícies relacionades

«El tipus de coses que ens interessen són les preguntes que no es poden resoldre amb una única simulació: ¿Com canviarà l’economia d’un barri si tanquem certs carrers? ¿Si augmenta la proporció de vehicles elèctrics i escúters o si canviem el mobiliari urbà, quin efecte obtindrem en la salut de la població? ¿Hi haurà gentrificació? ¿O més turisme?», exemplifica.

No obstant, Cucchietti adverteix que les dades no són neutres, sinó que poden contenir o generar un «biaix» en la perspectiva. Per això, l’equip del projecte s’ha conjurat per identificar possibles llacunes i per construir una bessona digital «auditable, transparent i tan oberta com sigui possible» a la ciutadania.