Setmana Europea de la Mobilitat 2023

Un tall reivindicatiu del carrer Aragó s’avança al Dia Sense Cotxes a Barcelona

Un tall reivindicatiu del carrer Aragó s’avança al Dia Sense Cotxes a Barcelona

Ricard Cugat

3
Es llegeix en minuts
Meritxell M. Pauné

Una protesta al carrer Aragó s’avançarà a la Setmana Europea de la Mobilitat 2023, que a Barcelona se celebra del 15 al 22 de setembre. En paral·lel al programa municipal, que conté activitats i talls de poca afectació per a la circulació general a la ciutat, l’artèria amb més trànsit de l’Eixample viurà la seva particular aturada aquest divendres.

El col·lectiu Eixample Respira ha anunciat una protesta al carrer Aragó aquest divendres 15 de setembre per reivindicar una «reforma» d’aquesta «autopista» urbana. L’acció pot afectar la minioperació Sortida d’aquest cap de setmana, quan té lloc l’últim canvi de quinzena de la temporada alta de vacances. La data triada, no obstant, es deu a la celebració del Park(ing)Day 2023, una iniciativa nascuda a San Francisco que va desembarcar a Barcelona el 2014 per visibilitzar l’espai que ocupen els vehicles privats a les grans ciutats.

L’acció d’Eixample Respira està anunciada per a les 18 h en l’encreuament d’Aragó i Aribau. «Els veïns del carrer Aragó també tenen dret a un entorn saludable i segur. ¡Necessitem respirar aire net!», proclamen els organitzadors. Aprofitaran la protesta per informar el barri sobre la seva campanya per a la pacificació d’aquesta artèria de l’Eixample, que van iniciar el juny passat amb un primer tall reivindicatiu.

Pocs talls el Dia Sense Cotxes ‘oficial’

Per contra, el programa oficial de la Setmana Europea de la Mobilitat s’absté de grans talls amb significança política, com els de Via Laietana o Diagonal els anys previs a la pandèmia. Precisament un dels últims grans talls ‘polítics’ que va viure la ciutat va ser el del carrer Aragó el març del 2020, just abans d’esclatar la crisi de la covid.

El Dia Sense Cotxes, que tanca la Setmana Europea de Mobilitat i usualment era la jornada amb actes més vistosos, ja va estar marcat l’any passat per una programació molt discreta sense gairebé restriccions de circulació. I la proposta per al 2023 torna a centrar-se en visites a grans infraestructures de transport –que atrauen molt públic– i activitats de promoció de la bicicleta o de caràcter familiar.

De nou el teixit associatiu serà qui mantindrà viva la reivindicació el divendres 22. Per exemple a Roger de Flor entre València i Mallorca, on les famílies de l’escola Maristes la Immaculada prendran la calçada per berenar i jugar a l’aire lliure. També destaca la ruta ciclista entre Glòries i plaça Colom passant per la Meridiana i el litoral, que organitza el sindicat UGT a partir de les 10.30 h.

‘Motosharing’ al passeig de Gràcia

Notícies relacionades

D’altra banda, la iniciativa privada contribueix al programa amb una proposta molt cèntrica. Un lateral del passeig de Gràcia es transformarà en un circuit d’educació viària el divendres 22. Les dues illes entre Gran Via i plaça Catalunya estaran tallades a la circulació per acollir un taller teòric i pràctic de conducció de motocicletes de lloguer per minuts, organitzat per la firma de motosharing Cooltra.

L’activitat és gratuïta i les inscripcions han començat aquest dimecres a través de l’Instagram de la companyia. Uns cursets de 45 minuts «refrescaran la teoria de com portar una moto per la ciutat i també s’oferirà la possibilitat de conduir una de les seves motos elèctriques en un circuit tancat».