Vuit robatoris en tres anys

El calvari d’un club esportiu de bitlles a Barcelona: robatoris, vandalisme i promeses incomplertes

El club esportiu pateix les conseqüències d’una plaça «mig abandonada» per les entitats municipals

‘BOTELLON’ | Barcelona tracta de contenir el rebrot de les ‘rutes de borratxera’ amb un nou veto a Ciutat VellaBarcelona tracta de contenir el rebrot de les ‘rutes de borratxera’ amb un nou veto a Ciutat Vella

SEGURETAT | La Boqueria lamenta la presumpta agressió sexual a una treballadoraLa Boqueria lamenta la presumpta agressió sexual a una treballadora

QUALITAT DE VIDA | De mudança per fugir del soroll i les terrasses a BarcelonaDe mudança per fugir del soroll i les terrasses a Barcelona

3
Es llegeix en minuts

El Club de Bitlles Siuranenc d’Horta denuncia l’exagerada recurrència amb què la seva caseta d’emmagatzematge és víctima de robatoris, vuit des del juny del 2020. Els furts s’han convertit en el pitjor malson del club. Des de l’inici de la pandèmia, quan van ser víctimes dels primers dos atacs, no han pogut posar fre als actes vandàlics que han deixat més d’una vegada l’entitat esportiva cap per avall i amb por de comprometre’s a organitzar tornejos i competicions federades.

La plaça Botticelli, on se situen les instal·lacions del club, cedides per l’ajuntament, és un espai diferent dels altres, ja que és subterrània, com si es tractés d’un gran forat a la calçada. Les característiques del lloc fan que sigui un escenari propiciper a ‘botellons’ i activitats il·lícites per la poca visibilitat que hi ha des de l’exterior.

El president del Siuranenc, David Basco, explica en declaracions a EL PERIÓDICO que per a ells «el més preocupant no són els robatoris per si mateixos», sinó la incertesa que comporten: «Si organitzes aquí la final del campionat de Catalunya, en què ve gent fins i tot del Perelló [Baix Ebre], pot ser que dies abans ens robin el material i facin quatre hores de viatge en va». El club, de gairebé 30 anys, exposa que no pot assegurar «un bon servei amb aquestes condicions» i reclama a l’Ajuntament de Barcelona una solució definitiva.

«Quan no hi ha robatoris, hi ha ‘botellons’»

Cada setmana es troben les pistes de joc de sorra plenes d’ampolles de vidre trencades, llaunes, burilles i, fins i tot, excrements de mascotes: «Quan no hi ha robatoris, hi ha ‘botellons’». Basco posa en dubte que la Unitat Territorial de la Guàrdia Urbana del districte, situada a pocs metres davant la plaça, no senti el soroll a mitjanit de les gresques clandestines.

Segons el president del club, la policia local els promet reiteradament que mirarà de «posar-hi més seguretat», amb ànim de tranquil·litzar els integrants del Siuranenc cada vegada que es troben amb les destrosses. Una calma que el president del club no confia que arribi: «Hem tingut tres responsables diferents a la Unitat Territorial de la Urbana i cap sabia on era la plaça quan l’hi vaig preguntar».

Reforçada la porta, van entrar per la finestra

Després de veure les reiterades queixes del club esportiu d’Horta, l’ajuntament els va canviar la porta el 2022 per una altra. Des del canvi, no han tornat a entrar a la propietat... per l’entrada principal. Els robatoris van continuar per una finestra situada en un dels laterals de la caseta: «Hi ha uns barrots tan fàcils que els podria treure sense eines». Finalment, l’ajuntament va posar una làmina de metall per sobre dels barrots i el Siuranenc la va reforçar amb cola al veure que «els cargols es treien amb facilitat».

Senyals, nou local i derrames

La junta de l’entitat d’Horta demana des de la seva arribada a Botticelli que se senyalitzi la zona amb rètols de «zona esportiva», perquè sigui una àrea reconeguda per l’ajuntament, i recorda que acull altres esports, com a escalada en un rocòdrom. També reclama un mínim de neteja els dies que es facin festes legals.

No obstant, la gran reivindicació del club és canviar de local. Ho han demanat en persona, per correu i en reunions, per ara sense èxit. El president defensa que se sentirien «molt més segurs» en un local amb parets que no fossin de llauna. La caseta actual, a més, és «massa petita» per a tot el material esportiu, a més de les fitxes de la federació, les begudes (perquè no hi ha cap font a la plaça), els carros per transportar les bitlles...

Notícies relacionades

Ja fa temps que han hagut de pagar de la seva butxaca aquesta última necessitat amb el lloguer d’un local que els suposa una despesa addicional de 2.500 euros mensuals. Amb cinc equips federats i més de 60 abonats, el Club de Bitlles Siuranenc de Horta calcula que ha hagut de destinar uns 3.200 euros del seu pressupost a les reparacions i la compra de nou material després dels robatoris.

De moment fa tres mesos que no tenen incidents, però continuen inquiets per si arriben un dia a la plaça Botticelli i es troben amb els desperfectes de sempre: «No tenim la tranquil·litat que hauria de tenir un club que organitza finals federades i que ha guanyat tants premis».