1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El cor de la Vila de Gràcia s’ha despertat aquest dilluns, dia d’inici de la festa major 2023, amb nombroses pintades contra el turisme. Una dotzena llarga de grafitis a la plaça de la Vila de Gràcia i voltants podien observar-se aquest matí amb facilitat en parets i persianes comercials.

Com ja s’havia produït altres anys, en especial durant el pic de turismofòbia viscut a la ciutat abans de la pandèmia, el lema estrella és «Tourists go home». Aquest missatge directe en anglès per als visitants, no obstant, ha tingut més eco fins ara en la política local que en els fluxos de turistes que rep la capital catalana.

La proliferació sobtada de pintades la mateixa nit, en diversos colors d’esprai però amb un estil semblant, apunta que són fruit d’una mateixa acció reivindicativa realitzada aquesta matinada de diumenge a dilluns.

Neteja a contra rellotge

Notícies relacionades

Com ha pogut observar El Periódico, cap a les 11.30 h del matí un grup d’operaris de la brigada municipal contra els grafitis s’afanyaven a eliminar les pintades contra rellotge. A les 19 h està previst, en aquesta mateixa plaça, el pregó d’obertura de les festes.

La massificació de les festes de Gràcia fa anys que indigna el barri, en especial els veïns que dediquen hores i hores d’esforç altruista per fer possible la decoració de 23 espais i un programa amb més de 900 activitats gratuïtes. L’organització mira de consensuar quina és la millor fórmula per reduir i ordenar l’afluència, que l’any passat va superar els tres milions de persones. El turisme estiuenc sens dubte incrementa el nombre d’assistents, però encara és molt majoritari el visitant local.