Venda ambulant

Els manters de Barcelona diuen patir una persecució «brutal» com abans de la pandèmia

Els manters de Barcelona diuen patir una persecució «brutal» com abans de la pandèmia

EP

2
Es llegeix en minuts
ACN

Els manters de Barcelona denuncien el retorn d’una persecució «brutal» que no patien des d’abans de la pandèmia de la covid que va esclatar el 2020. Així ho afirma el portaveu del Sindicat de Venedors Ambulants, Lamine Sarr, que creu que aquest estiu la policia s’ha tornat «més violenta» i noten més pressió de la Guàrdia Urbana, que els «persegueix» i els requisa «moltíssims materials». El tinent d’alcaldia de Seguretat, Albert Batlle, assenyala que aquesta «pressió» sobre l’activitat continuarà i afirma que els agents tenen indicacions «precises» de «combatre» la venda il·legal, que ha repuntat a l’estiu. «A Barcelona no volem aquest tipus de negoci», etziba.

Sarr manté que abans de la pandèmia ja hi havia aquesta mateixa persecució que ara ha tornat i lamenta que el nou govern municipal de Jaume Collboni els «criminalitza». Durant l’anterior mandat, amb l’alcaldessa Ada Colau, el socialista Batlle ja era el responsable de Seguretat.

Segons el regidor, la «pressió» sobre la venda ambulant ha sigut «continuada» des de l’agost del 2019, quan ja els preocupava «molt» el fenomen. «Estem en una situació que portem conduint des de fa quatre anys i els mesos d’estiu es fa més evident», indica. Larr reconeix que l’estiu és un període «difícil» perquè hi ha més persones «condemnades» a vendre al carrer. Però els manters afirmen que aquest any se’ls estan requisant molts productes. 

Es pot recordar que fa ja mesos els comerciants del centre de Barcelona van reivindicar reforços per combatre el ‘top manta’ que en alguns moments ocupa la plaça de Catalunya, el passeig de Gràcia i l’avinguda de la Reina Maria Cristina, entre d’altres. Van demanar al consistori que defensi l’activitat legal i no permeti la competència sense regular.

Convivència, civisme i seguretat

Des de principis d’estiu, i en el marc de l’anomenat ‘Pla Asea’, la Guàrdia Urbana ha decomissat productes destinats a la venda ambulant i ha assegurat que es continuaran reforçant «contundentment» els dispositius per garantir «la convivència, el civisme i la seguretat» a la ciutat. 

L’últim cap de setmana de juliol, per exemple, la Guàrdia Urbana va decomissar fins a 11.255 productes provinents de la venda ambulant, segons va difondre el cos policial a Twitter. El passat van ser uns 4.000.

Notícies relacionades

«El ‘Pla Asea’ suposa limitar aquest tipus d’activitats invasives», apunta Albert Batlle, que promet seguir amb la pressió sobre la venda il·legal de productes. Davant això, Lamine Sarr critica que tingui «la mentalitat de perseguir i netejar els carrers com si no parlés d’éssers humans» i lamenta que «el primer objectiu» de Collboni sigui «perseguir i criminalitzar» les persones migrants que es guanyen la vida amb la venda ambulant.  

En paral·lel, segons dades facilitades a l’ACN per fonts municipals, el mes de juny passat es van imposar 6.367 denúncies pel comerç no autoritzat d’aliments, begudes i altres productes, gairebé la meitat de totes les denúncies interposades de gener a juny del 2023, que s’eleven a 12.1856. Tot i així, no es disposa de les dades de productes confiscats des de principis d’estiu ni tampoc de les denúncies específiques per venda ambulant.