MAPA | On hi ha palmeres datileres a Barcelona com la que va aixafar una dona al Raval
1
Es llegeix en minuts

Barcelona compta amb unes 800 palmeres com la que es va partir dijous passat al Raval i va aixafar una dona, la Samira, que va morir a l’instant. Després del fatal incident, l’ajuntament s’ha compromès a revisar l’estat dels exemplars idèntics al que va causar el sinistre a la placeta Emili Vendrell, de l’espècie datilera i que no es planta a la ciutat des del 2014.

L’Atles de la Biodiversitat de Barcelona identifica a quins carrers es troben les palmeres datileres, un tipus d’arbre originari del nord de l’Àfrica i el sud-oest d’Àsia, característic per unes fulles perennes i per florir a la primavera i l’estiu, a més de donar fruit de maduració estival. En el mapa següent, es localitzen cadascuna de les datileres plantades a la ciutat.

Com es pot apreciar en la infografia, les datileres proliferen per tota la ciutat, ja sigui en exemplars aïllats o agrupats en un mateix tram. Abunden en especial al llarg de la Diagonal, tant en la part alta de l’avinguda, en el tronc central entre el carrer Villarroel i la rambla de Catalunya i també en el tram inferior, a partir de Glòries i fins a Diagonal Mar.

Un bon nombre de palmeres datileres també s’alcen al passeig Lluís Companys, el carrer Marina, el passeig de Colom i l’entorn del Port Olímpic, entre altres punts del centre de Barcelona i els seus voltants. En punts més perifèrics, es localitza també una quantitat notable de datileres al passeig de Valldaura i la Via Júlia, a Nou Barris i al carrer d’Esteve Terrades, al barri de Vallcarca.

Notícies relacionades

Un veí va advertir l’ajuntament el març passat de la inclinació anòmala la palmera que va matar la Samira aquesta setmana, com també dels nius que carregaven pes sobre les fulles. El consistori assegura que operaris de Parcs i Jardins van acudir 10 dies més tard per inspeccionar l’arbre. Afirma que no hi van apreciar risc imminent.

Per ara, el consistori desconeix per què la copa de la palmera es va trencar. Les tres possibles causes que s’estudien són la sequera, el niu de cotorres que coronava l’exemplar i l’estrenyiment que presentava la part superior. Després de la tragèdia que ha commocionat el Raval, les datileres de Barcelona seran sotmeses a revisió a partir de dilluns.

Temes:

Barcelona