INFOGRAFIA | Així va caure la palmera que va matar una jove al Raval de Barcelona
2
Es llegeix en minuts
Ricard Gràcia
Ricard Gràcia

Infografia

Especialista en Visualització de la informació, dades, mapes, diagrames... Noves narratives

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Meritxell M. Pauné

La palmera que va matar una noia de 20 anys aquest dijous al Raval de Barcelona deixa sense resoldre múltiples incògnites. L’Ajuntament de Barcelona assegura que la va revisar fa mesos i va superar el test, però reconeix que aquesta espècie –la palmera datilera– ha donat problemes en altres ocasions per ruptures sobtades del tronc. Per això, revisarà 800 unitats que hi ha plantades a la ciutat per trobar d’indicis d’inestabilitat o anomalies.

En el següent ‘making of’ infogràfic recreem com es va partir i va caure la palmera, per comprendre millor les tràgiques circumstàncies d’aquest accident. La víctima, la Shamira, va perdre la vida a l’instant a causa del cop rebut.

Ubicació

Els fets van tenir lloc a la plaça Emili Vendrell, una petita zona enjardinada que esponja l’encreuament dels carrers Joaquim Costa i Peu de la Creu, al cor del Raval. 


L’única palmera de la plaça Emili Vendrell

Es tracta d’un espai compacte amb arbratge i bancs, que freqüenten veïns i clients dels bars i comerços que hi ha al voltant. Gairebé una desena d’arbres fan molta ombra a la placeta, una de les poques que queden a la ciutat amb el sòl de terra, sense pavimentar com les anomenades ‘places dures’. Només un dels arbres, el més pròxim a Joaquim Costa número 9, és una palmera.


Un exemplar d’uns 10-15 metres

Concretament es tracta d’una palmera datilera [Phoenix dactylifera], d’uns 10-15 metres d’altura. És la mateixa espècie que va protagonitzar un altre accident mortal fa 3 anys al parc de la Ciutadella, quan un dels tres troncs d’una palmera trigèmina va caure sobre una parella. Va matar un home de 41 anys i va deixar ferida una dona de 27.  Segons l’Atles de la Biodiversitat de Barcelona, elaborat pel consistori, es tracta d’un tipus de palmera originària del nord de l’Àfrica i sud-oest d’Àsia, amb fulles perennes i floració en primavera i estiu i fruits de maduració estival. «Igual que la palmera de les Canàries, es veu afectada per una plaga molt difícil de combatre, la de l’escarabat morrut de les palmeres», apunta l’Atles.


La fatalitat del moment

Notícies relacionades

Diversos testimonis han explicat a EL PERIÓDICO que la víctima estava a la plaça de casualitat, perquè havia sortit uns minuts del pròxim local de l’oenagé Metzineres per airejar-se. Estaria dreta a la plaça, al costat de la façana, quan la palmera es va trencar. Li va caure a sobre, pràcticament en línia vertical, el tram més alt amb la pesada corona i les fulles.

La casualitat va voler que l’arbre acabés sobre una camioneta de la neteja municipal que passava també per allà en aquell precís moment. La dona que la conduïa havia baixat a penes uns minuts abans a buidar una paperera pròxima i es va escapar del cop per uns quants segons. La Shamira, en canvi, no va tenir aquesta sort i va rebre de ple l’impacte. Els testimonis que van acudir immediatament a auxiliar-la expliquen que ja no tenia pols quan hi van arribar: la mort va ser instantània.

Temes:

Successos