3
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

Pot ser casualitat, pot ser que no ho sigui, per ara no hi ha dades que indiquin un patró que associï els tres casos, però l’assumpte és que a Barcelona han cremat tres camions de recollida d’escombraries en un mes. L’últim va ser pastura de les flames aquest dimarts al número 14 del carrer de Salvador Alarma, molt a prop de la Carretera de les Aigües, en un dels extrems del districte de Gràcia, a prop de la seva frontera amb el de Sarrià-Sant Gervasi.

Les imatges i el testimoni dels veïns descriuen un procés que va acabar en un foc rotund. Primer, fum blanc; després, negre; després, flames. Els veïns de la Carretera de les Aigües estan una mica preocupats pel succés, perquè el 29 de juny ja va cremar un altre camió de les escombraries en un carrer pròxim, el de Maduixer, més a prop de la muntanya.

El parc de Collserola

Francisco Lozano, veí de la zona, explica que va passar una cosa similar: fum blanc, fum negre i després flames. I remarca que, en el cas del carrer de Maduixer, el vehicle va cremar a «només cinc o sis metres de matolls d’herba seca». El que inquieta els residents és el risc que en el context de la calor d’aquest estiu un altre incident com aquest acabi calant foc als arbres del parc natural de Collserola, just a sobre dels ‘runners’, ciclistes i els habitants que freqüenten l’espai.

Perquè la situació de risc d’incendi és evident, com testifiquen cartells col·locats als voltants del punt d’inici del parc natural que, sota l’epígraf ‘Avís’ i el títol ‘Risc molt elevat d’incendi forestal’, adverteixen: «Tot el parc natural de la serra de Collserola es troba en situació de risc molt alt d’incendi forestal. Recomanem no accedir al parc per fer activitats d’oci i esportives, especialment durant les hores de més calor. Els miradors es mantenen tancats fins que baixi el risc d’incendi forestal».

Per ara, Collserola ha esquivat grans incendis amb efectes devastadors, però el perill és constant, com demostra la dada que des de l’octubre del 2010, quan va ser declarat parc natural, s’ha registrat un foc cada 10 dies, la majoria, de dimensions reduïdes.

El tercer camió

Però, tornant a la flota de neteja i el foc, entre l’incident que va devorar el camió al carrer de Maduixer el 29 de juny i el d’aquest dimarts, n’hi ha hagut un tercer. Un camió del servei de recollida d’escombraries de Barcelona es va incendiar el 4 de juliol i va provocar una gran explosió.

El succés es va produir en una altra zona de Barcelona, al carrer de Manuel Ballbé, al barri de Pedralbes, dins del districte de les Corts. El foc i la columna de fum que es va aixecar després del sinistre van ser visibles des de diferents punts de la ciutat en plena nit, com van captar diversos veïns que van penjar els vídeos en les xarxes socials.

Anàlisi en curs

Fonts de l’ajuntament relaten que per ara no hi ha dades que connectin els fets ni que indiquin quines són les causes de l’esdevingut. Però sí que se saben algunes coses: dels tres camions, només va explotar el de Pedralbes, sense que estigui clar què va esclatar exactament, ja que el soroll va poder provenir dels pneumàtics per l’efecte de les flames, indiquen les mateixes fonts.

Els tres camions no són del mateix lot, cosa que podria ajudar a buscar una explicació, ja que Gràcia i les Corts corresponen a zones on operen concessionaris diferents: Barcelona té dividit en quatre parts el mapa de la contracta de la neteja. El que va cremar ahir és un camió bilateral. Els que ho van fer el 29 de juny i el 4 de juliol recullen residus de tipus diferent.

Reclamació al consistori

Notícies relacionades

Una veïna de la Carretera de les Aigües va posar aquest mateix dimarts una reclamació davant l’ajuntament per via telefònica per tenir alguna explicació de l’ocorregut. Francisco Lozano creu que, com que els tres focs presenten les mateixes característiques, poden tenir un origen similar, la mateixa causa.

Els veïns d’aquesta zona fronterera amb el parc natural de Collserola que aquests dies estan marxant de vacances solen augmentar la seguretat en aquest període per temor que les festes propiciïn més robatoris, però ara alguns se’n van més inquiets perquè un incendi inesperat es desencadeni en la seva absència. I volen saber per què cremen els camions de les escombraries a Barcelona.