Resultats del 23J

Collboni, sobre les negociacions postelectorals: «Barcelona no serà moneda de canvi»

Collboni, sobre les negociacions postelectorals: «Barcelona no serà moneda de canvi»
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha celebrat els resultats «històrics» obtinguts pel PSC a la capital catalana i a Catalunya en les eleccions generals d’aquest diumenge, i també els de les forces progressistes. En declaracions als periodistes aquest dilluns, ha expressat la seva «humilitat i màxim orgull» pels resultats dels comicis, en els quals creu que es reforça el missatge de convivència que defensen els socialistes.

No obstant, les urnes deixen una aritmètica complicada per a la investidura d’un president del PSOE o del PP. En el cas de Pedro Sánchez, la clau la té Junts, que amb els seus vots podria donar al socialisme prou majoria per mantenir la Moncloa. Tot i que el PP ha guanyat amb claredat en xifres absolutes, no disposa de prou suport. Si Junts i el PSOE no arriben a un acord, l’escenari més probable seria una repetició electoral a finals d’any.

Aquesta conjuntura ha tornat el protagonisme polític a la pugna que van protagonitzar fa només un mes Xavier Trias i Jaume Collboni per l’alcaldia. La candidata de Junts al Congrés, Míriam Nogueras, es va encarregar de recordar-la la mateixa nit electoral, cosa que ha ressuscitat la teoria d’un pacte sociovergent i fins i tot que Pedro Sánchez pogués sacrificar l’alcaldia barcelonina per aconseguir ser investit. El mateix Trias ha tornat a la palestra per donar ales a un acostament eventual en funció de les contrapartides que ofereixi el PSOE: «Hi ha partit», ha dit.

Notícies relacionades

Jaume Collboni ha mirat de tallar completament les especulacions amb les seves declaracions aquest dilluns. «Barcelona no serà mai moneda de canvi», ha asseverat, en relació amb el paper que pugui tenir Junts. «Aquest és un resultat que en termes de mandat popular, pel que fa al conjunt d’Espanya però especialment a Catalunya i a la ciutat de Barcelona, té a veure amb la possibilitat d’un govern progressista a Espanya i un govern liderat per Pedro Sánchez», ha afirmat. Així, ha opinat que les forces polítiques catalanes ho entendran per prendre decisions en els pròxims dies i setmanes.

«La ciutadania ha respost a una crida per evitar la regressió i la pèrdua de drets i llibertats al nostre país, i reforçar el missatge de convivència que sempre ha defensat el PSC», ha afirmat. A més, considera que aquestes eleccions situen Barcelona «com l’autèntica capital progressista d’Espanya, i una ciutat que vol fer del diàleg, la convivència i l’acord les seves senyes d’identitat». Finalment, ha assumit que Barcelona fa «dues o tres eleccions» que està tenint «un vot en favor de la política útil, de la política que resol els problemes de la gent».