Festes polèmiques

Els clubs socials i saunes gai amb sessions de discoteca i ‘after’ irriten els veïns i l’oci nocturn

La nit minvant de Barcelona: 125 discoteques i ‘pubs’ tancats

El sector de l’oci nocturn i la FAVB buscaran noves ubicacions per a bars i ‘discos’

El futur de la nit de Barcelona: on encaixar nova oferta

Els clubs socials i saunes gai amb sessions de discoteca i ‘after’ irriten els veïns i l’oci nocturn
5
Es llegeix en minuts
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

Els ‘flyers’ i vídeos promocionals ‘online’ són inequívocs: una brillant bola de discoteca sobre una pista de ball, gogós a tot ritme i un ‘dj’ en plena sessió il·lustren les festes. Una diversió que seria totalment normal si es tractés de discoteques, però que d’un temps ençà es repeteix en alguns espais dedicats a una altra activitat. Alguns clubs socials i saunes gai estan oferint regularment sessions de disco i ‘afterhours’ en un moment en què fa anys que Barcelona no atorga permisos d’oci nocturn i després d’un llarg període de tancament de locals de pública concurrència per queixes veïnals i pressió municipal. Ara, tant el sector de l’oci com residents de diferents zones denuncien activitats sense llicència: uns per competència deslleial i d’altres per les presumptes molèsties que puguin ocasionar.

L’ajuntament ha anat expedientant diferents locals sense llicència per a l’activitat que exercien, tot i que l’ambigua normativa en el cas dels clubs socials i la picaresca de la lletra petita complica el seguiment d’aquesta oferta. Els clubs van irrompre fa uns quants anys com a fenomen urbà i resultaven molt atractius perquè limiten l’accés a socis, de manera que són més exclusius, i afavoreixen la socialització i fins i tot el ‘networking’ entre ells. N’hi ha bastants que compten amb espais per a puntuals «festes privades», però el problema sorgeix quan la pista de ball passa a ser la seva raó de ser, assenyalen des del sector de l’oci. 

Veïns de l’Eixample han denunciat a aquest diari el cas d’un club ubicat al carrer d’Aribau, autoritzat per l’ajuntament com a «casa o centre de reunió o de difusió de la cultura, valors i aficions d’un col·lectiu específic». Cal destacar que l’activitat de club social privat només precisa el règim de comunicació. Aquest espai, dirigit especialment al col·lectiu LGTBI, organitza, entre altres iniciatives, festes amb discjòquei setmanalment, amb registre gratis i accés lliure, segons anuncien a la seva web i xarxes socials. Les sessions, com es veu als seus vídeos, són per a un públic variat, amb música a tot volum i acolorits muntatges. Un portaveu del local assegura a aquest diari que les festes formen part dels seus estatuts, com a activitat, i que han passat totes les proves sonomètriques que acrediten que no causen molèsties.

Apunta també que alguns residents de l’entorn han mostrat des del principi del projecte actituds homòfobes contra l’establiment. I que realitzen moltes altres activitats culturals i socials que guanyaran pes en les pròximes setmanes.

El consistori informa que la Guàrdia Urbana va obrir una acta al local a l’abril que ha desembocat en un «expedient disciplinari per activitat no ajustada a la llicència». Algunes protestes dels associats de la patronal Fecasarm han fet que l’entitat parli amb ajuntament i els Mossos d’aquest cas i d’altres, ja que hi aprecien «competència deslleial» respecte a les discoteques, que compleixen estrictes regles del joc en matèria de seguretat, impostos i drets d’autor, defensen.

Els veïns critiquen que, malgrat les restriccions municipals, el format de club social (suposadament per a socis, però a la pràctica amb entrada molt flexible) està obrint la porta a l’oci nocturn encobert o il·legal. Un altre al carrer de Muntaner també estaria al punt de mira, apunten fonts del sector.

Trampes de portes endins

Fins ara, en aquest àmbit només s’ha precintat «per risc per a les persones» un local sense llicència que tenia intenció d’operar sota l’epígraf de club al carrer de Bruc, tot i que al final no va finalitzar els tràmits, assenyalen fonts del districte.

Segons l’altra gran patronal, Fecalon, el fenomen aflora davant «la falta de llicències d’activitat d’oci nocturn que viu fa anys la capital catalana, amb una oferta cada vegada menor». Creuen que possibilitant noves obertures regulades s’«evitarien il·legalitats i es cobririen les necessitats dels noctàmbuls amb més garanties». De fet, la proliferació de sessions disco sense llicències a l’ús va ser un dels punts que van tractar en la seva recent reunió amb la Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB), preocupats també pel fenomen. Un altre exemple, aquesta vegada en un suposat estudi de gravació utilitzat com a ‘after’, va provocar queixes dels residents fa poc al districte de Sant Martí fins que va acabar sent clausurat, com va informar aquest diari.

En suspens queda el repte d’encaixar correctament la proliferació de clubs socials, ja que actualment no tenen una normativa específica que els reguli. Tot i que depèn de la seva finalitat, «se’ls exigeix que tinguin determinades característiques», afegeixen des de l’ajuntament. Per exemple, si disposen d’un bar per als socis, el nivell de soroll i d’aïllament acústic serà el que correspon a un bar. Si posen música se’ls exigirà unes condicions d’insonorització. Fins i tot si contemplen intercanvi de parelles, els reservats hauran de tenir les mesures i elements d’un local de prostitució.

Saunes per ballar

En el cas de les saunes gai, segons alguns usuaris, passa que després de la pandèmia i amb el ‘boom’ dels contactes per plataformes digitals, aquests espais han perdut força com a punts d’interacció. En canvi, alguns veuen una sortida en l’activitat d’oci nocturn, com passa en altres grans ciutats.

A l’Eixample, un establiment al carrer Diputació anuncia des de fa mesos a les xarxes les seves festes amb ‘dj’, pista de ball, ‘cruising zone’, jacuzzi i ‘shows’, en horari de matinada fins al migdia, tot i que el seu permís és de sauna i gimnàs, informa el districte. De nou, els veïns es queixen que «els caps de setmana es converteix en un ‘after’». El local acumula diversos incompliments des de finals del 2020, a partir d’una acta de la Guàrdia Urbana en la qual es va constatar que a l’interior tenien barra de bar, venda d’alcohol, espais per fumar i diverses deficiències sobre la normativa antiincendis, afegeix un portaveu municipal.

Afegeix que se’ls ha obert expedients disciplinaris per soroll, consum de begudes no alcohòliques i, sobretot, per «activitat no ajustada» a llicència. L’expedient va arribar al jutjat contenciós-administratiu, on els seus titulars intenten evitar el tancament, i se’ls ha imposat una sanció elevada que no han abonat i que ara es tramita per la via executiva, segons l’ajuntament.

Notícies relacionades

Del mateix grup, ha estat al punt de mira la sauna de Casanova 57, que obre les 24 hores i on cinc clients es van intoxicar per drogues al març. El 18 d’abril es va precintar cautelarment a instàncies dels Bombers i de la Guàrdia Urbana per incomplir normatives de seguretat greus, tot i que posteriorment van ser reparades. Els operadors asseguren que allà no se celebren festes i que la droga la va ingerir el grup afectat. Denuncien fins i tot conductes d’homofòbia en un representant de la policia local que va provocar el tancament temporal del local i al qual han demanat que s’investigui