Anàlisi postelectoral

Resultats per barris de les eleccions municipals de Barcelona 2023

El ‘secret’ de la victòria de Trias: menys veïnats conquerits que el PSC però molt decantats

  • ¿Què va votar el teu veí a Barcelona? El supercercador de resultats per seccions censals

Resultats per barris de les eleccions municipals de Barcelona 2023

Ayuntamiento de Barcelona

1
Es llegeix en minuts
Meritxell M. Pauné

L’anàlisi detallada dels resultats de les eleccions municipals a Barcelona 2023 permet sempre comprendre millor el comportament dels votants l’endemà de la cita amb les urnes. És quan el ministeri de l’Interior ‘allibera’ la informació del vot per secció censal i barri, que l’àrea d’Estadística de l’Ajuntament de Barcelona converteix en taules i comparatives molt exhaustives.

Així, el resultat per barris d’aquest 28M dona llum al desempat final entre Xavier Trias (Junts), Jaume Collboni (PSC) i Ada Colau (BComú) en la jornada de votacions. La victòria de l’exalcalde es fonamenta en una gran penetració en territoris concrets, en especial a la zona alta, cosa que li ha permès reunir més sufragis que els seus competidors sense ser el partit que més barris ha conquerit.

La candidatura «Trias x BCN» ha sigut la més votada a 21 barris dels 73 que té Barcelona. Es concentren bàsicament a l’Eixample (on s’imposa en cinc dels sis), a les Corts i Sarrià-Sant Gervasi (on escombra a tots els territoris), a Gràcia (tres dels sis) i en veïnats solts d’altres districtes com Baix Guinardó, Can Baró, Font d’en Fargues i la Vila Olímpica.

El PSC és el que més barris s’emporta, gairebé la meitat: 35 dels 73. També té districtes en els quals arrasa, com Nou Barris, on és el vencedor als 13 veïnats. Però els percentatges que aconsegueix no són tan contundents com els de Trias a la zona alta: si Collboni aconsegueix un terç del vot als seus millors feus, Trias supera el 40% en els seus.

Notícies relacionades

Els Comuns, que en el resultat final van quedar tercers a només 141 vots del PSC, punxen en el recompte de barris morats. Només són la força guanyadora en 17, que es reparteixen entre Sant Martí, Ciutat Vella i Sants-Montjuïc fonamentalment. En canvi ERC no va aconseguir tenyir de taronja ni un sol barri dels 73, cosa que explica els seus mals resultats i baixa de 10 a 5 regidors.

[Tindrà ampliació]