Tancament de campanya

Ada Colau demana el vot d’esquerra, inclòs el socialista, per frenar el pacte Trias-Collboni

  • PERFIL | Les 10 coses que no sabies d’Ada Colau

  • DIRECTE | Últimes notícies sobre les eleccions del 28M

Ada Colau demana el vot d’esquerra, inclòs el socialista, per frenar el pacte Trias-Collboni

Manu Mitru

2
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

Ada Colau ha tancat aquest divendres al parc de Sant Martí, al districte del mateix nom, la seva tercera campanya electoral de les municipals. Amb un escenari ajustadíssim a les enquestes, l’alcaldessa i candidata de Barcelona en Comú necessita guanyar per reeditar el càrrec. I tot i que això soni a evident, no ho és tant.

Perquè necessita guanyar i necessita fer-ho d’una manera folgada, que o bé eviti aritmèticament que el PSC i Junts sumin 21 regidors, o bé dissuadeixi els seus rivals de tancar una aliança que li impedeixi governar tot i que guanyi. És a dir, que no li passi com fa quatre anys a Ernest Maragall. Aquell desenllaç inesperat, mitjançant Manuel Valls, que li va donar a ella l’alcaldia, podria deixar-la sense el càrrec aquesta vegada, amb actors diferents.

«El pacte del retrocés»

Per això, Colau ha reclamat en el tancament de la campanya que el vot «treballador», «dels barris», «progressista», inclòs el dels que altres vegades han recolzat el PSC, sigui per a ella, perquè pugui així frenar «el pacte del retrocés», com defineix una potencial aliança entre socialistes i postconvergents.

«La gent ens demana que siguem honestos, i nosaltres hem sigut els més clars en aquesta campanya. Som optimistes i creiem que podem guanyar, però som honestos i expliquem que ningú podrà governar sol», ha proclamat. És una cosa que els Comuns han explicat sovint aquests dies, quan han recalcat que una victòria de Barcelona en Comú és la garantia d’una aliança d’esquerres com la que ha regit aquest mandat el consistori: Barcelona en Comú i el PSC com a socis de govern i ERC com a suport extern habitual.

Yolanda Díaz i Ione Belarra

I després ha alertat que «l’únic altre pacte possible» després de les municipals és el que poden tancar l’alcaldable de Junts, Xavier Trias, i el del PSC, Jaume Collboni: «El pacte del retrocés que s’ha estat cuinant aquesta campanya».

Notícies relacionades

Colau ha tancat la campanya davant prop de 2.000 persones, acompanyada pels integrants de la seva llista, per la cap de files d’En Comú Podem al Parlament, Jéssica Albiach, pel diputat al Congrés i exregidor Jaume Asens, pel ministre i extinent d’alcaldia Joan Subirats i, sobretot, per la vicepresidenta i ministra de Treball, Yolanda Díaz, que ha acudit per tercera vegada a Barcelona per donar el seu suport a Colau.

La líder de Sumar, potser sense cap maldat, ha remarcat que ha vingut a la capital catalana malgrat estar una mica malalta perquè no s’ho podia perdre. Allò de la maldat ve a compte perquè Díaz ha dit que havia vingut en persona malgrat estar «malalta i afònica» just després que la secretària general de Podem, Ione Belarra, donés el seu suport a Colau en un vídeo gravat. «Digueu als socialistes de cor: ‘Si teniu dubtes, voteu Ada Colau’».

Consulta els resultats de les eleccions municipals 2023 a Catalunya el 28M

Recorda que el 28M podràs consultar els resultats de les eleccions municipals a Catalunya 2023 a Espanya: