Estrena el 2024

El Port de Barcelona aprova la renovació i ampliació de l’Aquàrium per 13 milions

El nou recinte, més modern i sostenible, estarà a punt per a la Copa Amèrica

  • Aquests són els 16 projectes clau del Port Vell de Barcelona

  • Entrevista a Lluís Salvadó, president del Port de Barcelona

El Port de Barcelona aprova la renovació i ampliació de l’Aquàrium per 13 milions

MARTÍ FRADERA

2
Es llegeix en minuts
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

La Copa Amèrica de Vela, que ha accelerat el calendari de millores dels equipaments i infraestructures de Barcelona, també ha marcat el calendari de la nova etapa de l’Aquàrium. El Port de Barcelona ha aprovat aquest divendres una inversió de més de 13 milions d’euros per part d’Aspro Ocio per «remodelar i ampliar» el recinte amb criteris de sostenibilitat. L’operació implica una ampliació de 12 anys en la concessió, de manera que gestionarà el recinte fins al 2039.

La pandèmia havia demorat tota aquesta tramitació, així com els plans de millora d’aquest centre, inaugurat el 1995 i que fa temps que necessita posar al dia les seves instal·lacions. El 2020 el consell d’administració del port ja va aprovar renovar la concessió que expirava el 2027 (datava de 1992), per fer viable la inversió de futur. Llavors es va parlar d’una possible inversió de 20 milions, que inclouria l’ampliació de l’espai de taurons, un dels més exitosos. Però l’espai es va haver de tancar el públic uns mesos per la crisi sanitària.

Finalment, i segons el Port, l’empresa ha actualitzat i presentat «un innovador projecte de remodelació i ampliació de l’oferta actual, incorporant millores notables en sostenibilitat ambiental». A més, apostarà per potenciar l’ús de mitjans digitals i «experiències immersives en els treballs d’educació sobre animals i de conscienciació de la cura del planeta».

Espectacularitat visual

El calendari serà àgil. La previsió és que la renovació de l’Aquàrium estigui a punt abans de l’inici de la Copa Amèrica de Vela, l’agost del 2024.Aspro Oci no ha detallat encara les claus del projecte final, però fonts portuàries destaquen que el nou Aquàrium vol proporcionar una «experiència singular i gratificant» al visitant per fomentar el «coneixement i la reflexió ambiental». Per a això es valdrà de nous elements que generin més «espectacularitat visual i tecnològica».

Exteriorment els canvis també seran importants, ja que l’edifici s’obrirà més per integrar-lo visualment al port i a la ciutat. Tindrà façanes més transparents i vistes panoràmiques, segons s’ha avançat.

El projecte contempla el «rellançament d’aquest centre d’investigació, conservació i divulgació de l’ecosistema marí», tant a nivell local com internacional, asseguren. També, reforçar el seu paper com a centre de conservació marina del Mediterrani i el «foment de la consciència social» per preservar mars i oceans davant el canvi climàtic.

Notícies relacionades

En matèria de sostenibilitat ambiental, l’edifici incorporarà una planta fotovoltaica que generarà el 12,22% de l’energia que consumeix el recinte, reduint les emissions de CO₂ en 543 tones anuals. Se substituiran 3.200 punts de llum per convertir-lo en el primer aquari d’Europa amb leds en tota la il·luminació, de manera que millori el confort dels animals i la qualitat visual dels visitants.

40 milions de visitants

L’Aquàrium de Barcelona ha rebut des de la seva obertura gairebé 40 milions de visitants. Amb 11.000 espècies diferents, està considerat el primer aquari del món en temàtica mediterrània. Destaca, a més, per la seva tasca d’investigació, conservació i divulgació de l’ecosistema marí mediterrani, i compta amb el reconeixement Biosphere per a empreses turístiques sostenibles.