Entendre-hi més

Que et piqui un mosquit a l’hivern no és normal

  • Aquests insectes han agafat protagonisme al començament del 2023, però encara no se sap si serà una tendència pel canvi climàtic

Que et piqui un mosquit a l’hivern no és normal
3
Es llegeix en minuts

Els mosquits estan de moda aquest hivern. Aquests insectes que tant molesten en els mesos de primavera, estiu i tardor han pres protagonisme també durant el final del 2022 i el començament del 2023. Les xarxes socials s’han omplert de missatges que comparteixen imatges de mosquits en ple mes de gener i ho vinculen amb el canvi climàtic. Però ¿què hi ha de cert en aquesta relació? 

La temporada de mosquits a Espanya s’ha allargat més del que és normal aquest any. El projecte de ciència ciutadana Mosquito Alert, que recull i valida amb experts dades que comparteix la ciutadania per estudiar, vigilar i lluitar contra els mosquits invasors, va rebre un report de mosquit tigre l’1 de gener del 2023 a Sant Boi de Llobregat i va registrar un 4,6% de les notificacions del 2022 en els últims dos mesos de l’any, una cosa que només havia passat el 2017

A Barcelona «hem tingut activitat de mosquit tigre i mosquit comú fins al pont de la Puríssima», és a dir, fins a principis de desembre, unes quantes setmanes més de l’habitual, explica en conversa amb Verificat Tomás Montalvo, responsable del Programa de Vigilància i Control de Mosquits de l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB). «Normalment, la tercera setmana de novembre ja no tenim activitat», continua l’expert.

La temporada de mosquits a Espanya s’estén, normalment, de l’abril a la primera meitat del novembre. A l’hivern s’atura, a causa que aquests insectes no tenen mecanismes propis per regular la temperatura corporal, cosa que els fa molt sensibles al fred. Es troben còmodes a 25 ºC, i quan les temperatures baixen de 10 ºC, hibernen. 

Tanmateix, «les tardors tardanes i els principis d’hivern càlids provoquen temperatures que són òptimes per als mosquits», explicava Frederic Bartumeus, director del projecte Mosquito Alert en una entrevista a l’emissora de ràdio RAC-1, unes condicions que s’han donat aquest any i que expliquen l’auge de mosquits en dates atípiques. Però abans de caure en conclusions precipitades, «hem de descartar que això sigui una variació estacional», indica Montalvo, similar a la del 2017.

Cautela amb el canvi climàtic

El canvi climàtic està allargant els estius, però la relació entre els cicles biològics dels mosquits i el clima (la fenologia) no és lineal, així que no es coneix amb precisió com respondran al canvi climàtic. 

És molt difícil fer el seguiment de com està afectant el canvi climàtic en els insectes, ja que falten dades històriques, advertia Bartomeus. Montalvo hi coincideix: «[Falten] estudis ben protocol·litzats per veure si realment aquests canvis que detectem són permanents i, per tant, si hi ha un canvi de tendència [...] Un any no vol dir res».

L’expert de l’ASPB advoca per no centrar-se només en l’activitat dels mosquits, sinó també investigar si ha sigut fruit d’unes condicions puntuals excepcionals, o si hi ha activitat generalitzada a la via pública. La proliferació dels mosquits depèn, i molt, de les condicions locals. Un estudi del 2013 de la revista ‘Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS)’, va arribar a la conclusió que les futures temporades de mosquits transmissors del virus oriental del Nil dependrien de «combinacions específiques de condicions locals i regionals», que descartaven un patró homogeni. 

Dispersió i nombre

El que és clar és la tendència que els mosquits ascendeixin a latituds a les quals abans no arribaven i que aquesta expansió té a veure amb l’augment generalitzat de les temperatures. Un article publicat el juliol del 2021 a The Lancet, i un altre del maig del 2020 publicat a Nature, avisaven que espècies de mosquits típics en climes tropicals, com les que transmeten la malària i el dengue, tindrien condicions favorables per expandir-se a latituds més temperades, incloent-hi l’est del Mediterrani.

Notícies relacionades

No obstant, «el canvi climàtic, per si mateix, no té per què afavorir els mosquits», explica a Verificat Roger Eritja, responsable d’Entomologia –ciència que estudia els insectes– de Mosquito Alert. L’expert explica que mentre que un augment de temperatures pot fer que creixin més ràpid i que hi hagi més generacions al cap de l’any, una substitució de les pluges freqüents per temporals puntuals amb grans acumulacions, sumant-hi molts dies secs, pot limitar la disponibilitat d’aigua, imprescindible per a cria i el desenvolupament.

«Fins i tot un augment de temperatura molt intens», amb temperatures mantingudes per sobre de 30 ºC, «segurament provocaria mortalitat», apunta Montalvo, de l’ASPB, que també veu els episodis de pluges torrencials com a oportunitats perquè apareguin nous punts de cria.