Preservació d’un espai singular

Barcelona blindarà La Ponderosa, l’última gran horta de la ciutat, amb el projecte AgroVallbona

El consistori convertirà la finca en terra agrícola no urbanitzable i restaurarà la Granja del Ritz en el context del soterrament de les vies

3
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

Al límit de Barcelona amb Montcada i Reixac, al costat de la sortida de la ciutat cap a Sabadell o Girona, al barri de Vallbona (Nou Barris), es troba la que constitueix l’última gran horta agrícola de Barcelona. Es tracta de La Ponderosa. Terres que fins fa uns anys va cultivar una persona clau perquè el terreny perdurés i no es veiés sembrat de vivendes: Juan Ortuño. Va morir el 2019, però la seva tasca no quedarà en l’oblit, en el sentit que aquestes terres continuaran sent cultivades.

L’Ajuntament de Barcelona farà una cosa que fins ara s’ha formulat més aviat al revés. El consistori modificarà la qualificació d’aquest terra per convertir-lo en agrícola no urbanitzable. Si tot va com està previst, es complirà així amb la reclamació veïnal d’evitar el maó massiu. Una posició que ja va evitar un pla de fa deu anys que perseguia construir un barri de 2.000 vivendes a la zona. I aquesta serà una de les mesures que donaran peu a un projecte global amb altres potes, AgroVallbona, que afectarà un espai de 6,4 hectàrees.

La consolidació agrícola de La Ponderosa requerirà una Modificació del Pla General Metropolità (MPGM) que també preveurà algunes vivendes (l’ajuntament qualifica la xifra, no concretada, de «moderada») i que, si no hi ha sobresalts, hauria d’estar completada, és a dir aprovada definitivament, en 18 mesos. Però és només una etapa d’un calendari que no està tancat pel que fa a la remodelació general ara anunciada.

Onze segles després

Les de La Ponderosa són terres que en si mateixes suposen un vestigi mil·lenari, perquè són les últimes en ús nodrides per l’aigua del Rec Comtal, que proveeix des del segle X, com recorda la gerent del Consorci del Besòs, Carme Ribas, quan parla del projecte que està previst allà.

Ribas, juntament amb el comissari d’Economia Social i Política Alimentària, Álvaro Porro, i el director del Pla de Barris, Arnau Balcells, van relatar divendres una operació que aquest dissabte han presentat l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i la de Montcada, Laura Campos.

El blindatge de la zona agrícola de La Ponderosa és un dels elements principals d’una remodelació d’una zona que abasta 6,4 hectàrees i on estan previstos diversos projectes. A més, estaran implicades institucions i agents privats, els ajuntaments dels dos municipis limítrofs; Adif, propietària de terrenys en l’espai, com també ho és d’altres Renta Corporación.

Diversos mandats

I tot partirà en gran manera de salvar un obstacle significatiu gràcies al soterrament de les vies de la R2, que està en licitació i que en principi estarà completada en sis anys. Dit d’una altra manera: la finalització del projecte que ara s’inicia té una data encara incerta, que sens dubte transcendirà aquest mandat i probablement el següent.

AgroVallbona, resumeix el consistori, es compondrà de cinc eixos. Un és la consolidació de l’ús agrícola de La Ponderosa, juntament amb la preservació de l’entorn del Besòs i el Rec Comtal. Un altre, el pla de protecció del Rec Comtal, per al qual es compta amb recursos dels fons Next Generation.

Notícies relacionades

Un tercer implica la remodelació de la Granja del Ritz i la creació moderada de vivenda i el trasllat d’equipaments ja existents. També la recuperació del camp del Racing Vallbona, que temporalment haurà de traslladar-se a Torrent de Tapiolas a causa de l’operació necessària per al soterrament de les vies.

El quart serà el projecte que s’activarà a la granja, on s’oferirà formació i pràctiques, en una iniciativa centrada en l’agroecologia. I el cinquè és la potenciació de la connexió entre Vallbona i el barri de Can Sant Joan, a Montcada. Ja sense vies, els dos barris recuperaran la seva condició de balcó al riu Besòs, remarca la gerent del consorci.