Edifici singular

Comença la demolició de l’antic cine Pere IV, que deixarà pas a un gran equipament per al Besòs

En aquest terreny s’aixecarà un nou edifici que acollirà un CAP, un auditori i una biblioteca pública

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Aquest dimarts 31 de gener han començat les actuacions per fer enderrocar l’antic cine Pere IV, situat al barri del Besòs i el Maresme de Barcelona. Així acaben 23 anys d’abandonament, per deixar pas a un nou edifici públic que acollirà part del Centre d’Atenció Primària (CAP) Besòs, un auditori i una biblioteca pública.

La sala de cine Pere VI va obrir les seves portes l’any 1964 i pertanyia al Grup Balañá. Va tancar l’any 2000 i, des d’aleshores, no s’ha donat ús a la sala. El 2010, l’Ajuntament de Barcelona va adquirir l’edifici, a excepció d’una petita part: un local situat als baixos, on hi havia una oficina de La Caixa, que ha acabat expropiant per portar a terme la demolició.

Danys estructurals

Des del consistori asseguren que van portar a terme «un estudi en profunditat de l’edifici», per veure si era viable reformar-lo en lloc d’enderrocar-lo. No obstant, l’examen va determinar que l’immoble presenta deficiències irresolubles, tals com carbonatació de bigues, deficiències en l’aïllament tèrmic i filtracions d’aigua. Amb tot, es va arribar a la conclusió que el millor era enderrocar-lo per després aixecar, al mateix solar, un nou equipament públic per al ‘Besòs profund’.

L’Ajuntament de Barcelona ha detallat que la demolició constarà de diverses fases, que es portaran a terme al llarg de quatre mesos, amb un pressupost de 360.503,53 euros.

D’aquesta manera, s’alliberarà un solar d’uns 1.000 metres quadrats on s’aixecarà el nou equipament: un edifici de sis pisos i 5.200 metres quadrats, el disseny del qual ha anat a càrrec de l’estudi d’arquitectura Jorge Vidal. Per a la seva construcció es destinaran 15.230.622 euros de fons públics, dels quals 9,8 milions els aportarà l’Ajuntament de Barcelona i 5,5, el Departament de Salut de la Generalitat. L’obra hauria d’estar acabada el febrer del 2026.

El nou edifici, un 3 en 1

Notícies relacionades

El nou edifici serà un 3 en 1: auditori, biblioteca i CAP. A la planta subterrània, se situarà l’auditori «d’usos múltiples», en record a l’antic cine. A sobre hi haurà la biblioteca pública Ramon d’Alòs-Moner, que actualment està ubicada a la rambla Prim 87, compartint espai amb el centre cívic del Besòs.

En les tres últimes plantes es destinaran a les noves instal·lacions del CAP Besòs, que serviran per ampliar l’actual, de 1.500 metres quadrats. De fet, els edificis del ‘vell’ i ‘nou’ CAP Besòs seran connectats a través d’una passarel·la, i junts sumaran una superfície de 3.000 metres quadrats.