Ple municipal

Barcelona aprova provisionalment la taxa Amazon

  • Barcelona en Comú, el PSC i ERC en recolzen el pagament, que hauran d’atendre 26 operadors postals a partir del març

Barcelona aprova provisionalment la taxa Amazon

Ricard Cugat

1
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

El ple municipal de Barcelona ha aprovat aquest divendres provisionalment la taxa Amazon, com es coneix la que s’obrarà a 26 operadors postals pel repartiment a domicili de productes comprats ‘online’. Barcelona en Comú, el PSC i ERC han recolzat la iniciativa.

La taxa es cobrarà només a operadores que facturin més d’un milió d’euros i ara es publicarà al Butlletí Oficial de la Província de Barcelona. En aquell moment s’iniciarà un procés de 30 dies d’exposició pública.

Ple del febrer

La previsió és que s’aprovi definitivament en el ple del febrer i que entri en vigor al març. Els operadors que portin els paquets a centres de repartiment quedaran exempts de pagar la taxa.

Tot i que aquesta naixerà ara, fa anys que es debat, sota la denominació de taxa Amazon, des que ERC la va acordar el 2019 amb el govern de Barcelona en Comú i el PSC com a condició per acordar els pressupostos del 2020. La concreció arriba tres anys i mig després que s’iniciés el procés, que ha sigut complex, per la falta de precedents.

Notícies relacionades

Perquè diu el consistori i diuen els experts que l’han assistit que és una taxa pionera a Espanya i Europa. La ciutat cobrarà un 1,25% de taxa, cosa que aportarà com a màxim 2,6 milions al consistori, que insisteix que no vol recaptar, sinó reduir l’impacte als carrers de la presència de les furgonetes de repartiment que van directament als domicilis i propiciar un canvi d’hàbits en la compra. Un altre objectiu és evitar que el comerç electrònic competeixi amb avantatges amb el tradicional.

26 empreses

Els operadors postals que han de pagar la taxa, els que superin el milió d’euros de facturació, en són 26 a la capital catalana, dels quals el principal és Amazon, amb molta diferència. Altres coneguts són DHL o UPS, entre d’altres. Entre els cinc amb més volum de negoci sumen el 62% de la facturació total.