Treballs al subsol

Un terç del parc de Joan Miró, tancat durant anys per les obres de FGC

  • Sorra excavada i elements constructius de les obres de connexió entre les estacions de Plaça Espanya i Gràcia ocuparan un 30% de l’espai

  • Entre la primavera i l’estiu es coneixerà quina és la part afectada i quin el calendari concret de l’afectació de l’antic terreny de l’Escorxador

Un terç del parc de Joan Miró, tancat durant anys per les obres de FGC

ELISENDA PONS

3
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

El parc de Joan Miró viu aparentment aliè al que l'espera, que no és poc. Li queda encara cert temps de pau, no és clar quant exactament, però en principi falten mesos perquè un exèrcit prengui parcialment la zona. Una part no menyspreable del conjunt, prop d’un terç de l’espai total, estarà tancat al públic durant anys arran de les obres de connexió de les estacions de Plaça Espanya i Gràcia de Ferrocarrils de la Generalitat.

Treballs d’envergadura, que en la seva totalitat no estaran acabats fins al 2030. Això no significa necessàriament que l’ocupació de la zona verda es prolongui fins aquesta data, però l’experiència i el passat indiquen que l’habitual és que els terminis previstos acaben retardant-se més que avançant-se, per la qual cosa s’ha de partir de la idea que durarà bastant.

Sorra excavada

El parc es convertirà en una seu decisiva per a aquestes obres. Allà estarà situada la zona logística d’explotació de la tuneladora que perforarà el túnel de prolongació de la línia entre el pou d’atac de la Gran Via i l’estació de Gràcia.

El terreny acollirà diversos elements vinculats amb els treballs. Allà s’hi acumularà la sorra excavada, que arribarà per una galeria d’extracció pel carrer de Llançà. També al parc s’instal·laran les dovelles, elements constructius que s’aniran col·locant al túnel. Entre altres elements, com un dipòsit d’aigua i una zona perquè aparquin camions.

Dates

Montse, veïna del carrer pròxim de Vilamarí, és considerablement pessimista sobre el futur immediat del parc, tot i que fa anys que està bastant decebuda amb el seu estat. Per començar, remarca que els que visiten assíduament l’espai no tenen ni idea de quina és la magnitud exacta del que els espera.

Montse, 55 anys, és una de moltes persones que van al Joan Miró a passejar el gos. En el seu cas, la seva gossa. «És una pena, perquè el parc era molt bonic. I s’ha anat degradant. Està molt brut, mal il·luminat, i quan plou s’omple de bassals», diu. La veïna recorda que ja se’ls va retallar un bon tros quan van arribar els bombers: «Era provisional, però crec que ja podem dir que no ho és». Perquè per ara no es coneix pla municipal perquè la caserna abandoni el parc.

Entre la primavera i l’estiu

Segons la Conselleria de Territori de la Generalitat, responsable de l’obra, només es coneixerà el detall del calendari i la zona afectada quan aquesta sigui adjudicada. I això passarà en algun moment entre la primavera i l’estiu.

El que és clar és que el campament d’aquestes obres hi serà durant anys. El coneixerà el pròxim alcalde i possiblement es retrirarà quan ja governi la ciutat la persona que aconsegueixi la vara de comandament després de les eleccions municipals del 2027.

Per això, Montse i els seus col·legues, és a dir, els que passen hores passejant els seus gossos per la zona, hauran de conviure amb una nova retallada. «No crec que redueixin la zona de joc infantil», afirma Montse, que considera clar que a Barcelona els gossos sempre perden la partida davant els nens.

Els que passegen gossos al parc de Joan Miró es van trobar fa uns mesos amb un altre problema: més de 10 vehicles de neteja de l’ajuntament aparcats per norma a la superfície que els arrabassen espai, o que els complicaven el passeig. Aquest diari es va fer ressò d’aquesta queixa arran de la polèmica resposta del consistori a una veïna que va protestar.

Notícies relacionades

Al setembre, la veïna va presentar un escrit per queixar-se per la presència dels cotxes. La resposta va arribar uns dies més tard, el 19 de setembre del 2022, firmada pel servei de comunicació de l’àrea de Medi Ambient i Serveis Urbans: «Us informem que els vehicles de recollida d’escombraries que es troben al pàrquing estan en exposició perquè es tracta del nou model de vehicles de neteja». Per a la denunciant, una mostra de burla.

Menys cotxes

Ara, explica el Manuel, un altre assidu del parc, ja només s’hi veuen un o dos cotxes aparcats. Però la millor és la calma que preveu la tempesta. «Això sempre va ser el parc dels gossos, però cada dia ho tenim més complicat. No hi ha interès en els gossos».