Marató de dies festius

Barcelona viu un pont d’intensa afluència comercial però no turística

  • S’espera que l’obertura de botigues i fires nadalenques torni a omplir molts eixos comercials a partir de dijous, sobretot amb visitants de la resta de Catalunya

A1-161266715.JPG

A1-161266715.JPG / FERRAN NADEU (EPC)

2
Es llegeix en minuts
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

El macropont de desembre va arrencar dissabte passat amb molts eixos comercials de Barcelona atapeïts de passejants i compradors, i marcant bones expectatives per al conjunt de la campanya nadalenca. El sector espera amb optimisme a les obertures de botigues de dijous, dissabte i diumenge vinents. El calendari (amb festivitats que no es donen en la resta d’Europa) limita la previsió turística al viatger de la resta d’Espanya, però s’espera que novament hi hagi una alta afluència de visitants de la resta de la província i de Catalunya, així com els barcelonins que no marxin de pont.

Dissabte passat va ser un dia molt bo per a les vendes, segons afirma Gabriel Jené, president Barcelona Oberta, que uneix els eixos més cèntrics i tradicionalment turístics de la ciutat. El Portal de l’Àngel, passeig de Gràcia i altres punts del cor de la ciutat van tornar als plens. No ho va ser tant diumenge, potser perquè no tothom sabia que era la primera jornada de dies festius oberts d'aquesta campanya nadalenca. També els centres comercials i els eixos de barri van viure un dissabte molt animat, igual com la restauració. Es tracta del primer Nadal sense restriccions a cap dels sectors per la pandèmia en tres anys, cosa que convida a l’optimisme malgrat les nuvolades de l’economia general.

Una enquesta interna realitzada per Comertia (l’Associació Catalana de l’Empresa Familiar del Retail) revela que les perspectives per al pont i el Nadal són «molt bones» per a un 77% dels seus associats. Esperen un increment de vendes de l’11,4%, tot i que un 13% veu incerteses per l’afectació en el consum que comporti la inflació. Una de cada quatre empreses contractarà més personal aquesta campanya que l’anterior, tot i que un 21% afirma el contrari.

Dimarts de descans

Notícies relacionades

Serà un pont singular, perquè aquest dimarts no serà d’obertura comercial, la qual cosa concentrarà l’activitat a partir del següent dia festiu, el 8, quan sí que es podran aixecar les persianes dels comerços de tota la ciutat. Cal veure quants barcelonins abandonaran la ciutat, però es dona per fet que els reclams de la capital catalana atrauran milers de visitants d’altres comarques, tant per a compres com per visitar fires nadalenques, carrers il·luminats, vistosos pessebres i muntatges com el del Port Vell.

Fonts del Gremi d’Hotels de Barcelona expliquen que habitualment aquest pont té un discret impacte turístic a la ciutat, ja que es tracta de festivitats nacionals i que no impliquen desplaçaments des d’altres països. I cal tenir en compte que menys d’un 20% dels turistes que rep la ciutat procedeixen de la resta d’Espanya, de manera que, tot i que es registrin arribades per part d’aquest segment, no tindran una gran visibilitat a peu de carrer ni en l’ocupació hotelera. El director de la patronal recorda, de fet, que el desembre marca l’inici de la temporada baixa turística de la ciutat, només trencada normalment per les escapades de Cap d’Any, fins que al febrer es reprèn l’activitat firal més potent. Tampoc hi haurà viatgers de negocis aquesta setmana, amb l’activitat professional en mínims per l’‘aqüeducte’ festiu.