Queixa veïnal

Barcelona esborra les pintades dels castigats murs centenaris del Baluard de Migdia

  • L’Ajuntament de Barcelona elimina els grafitis del jaciment històric després de les reclamacions veïnals per arreglar l’espai

Barcelona esborra les pintades dels castigats murs centenaris del Baluard de Migdia

CEDIDA

1
Es llegeix en minuts
Jordi Ribalaygue
Jordi Ribalaygue

Periodista

Especialista en Barcelona i àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’aspecte és completament diferent del que, durant mesos, ha deslluït uns vestigis que lliguen Barcelona amb el seu passat. Després de les queixes reiterades dels veïns de l’entorn, l’ajuntament ha esborrat les pintades que tacaven el Baluard de Migdia, el jaciment amagat entre edificis del barri de la Ribera, a Ciutat Vella, que correspon a un tram de la muralla que envoltava la ciutat i que, al seu torn, va ser fortí durant el setge de 1714, a la Guerra de Successió. 

Els últims dies, el consistori ha eliminat els grafitis que tenien com a objectiu les restes històriques. Abans de procedir, el govern municipal ha consultat el servei d’Arqueologia de Barcelona per precisar les tècniques adequades per netejar uns murs que carreguen amb segles d’història. El Baluard de Migdia està protegit per un grau elevat de catalogació patrimonial, al classificar-se com un Bé Cultural d’Interès Nacional. 

Malgrat l’alt nivell de preservació que obliga a conservar-lo, l’antiga fortificació ha esdevingut un racó deteriorat els últims temps. S’ha fet habitual veure-hi escombraries llançades i acumulades a la fossa del conjunt monumental, en el qual persones sense llar solen buscar empara per dormir entre les cavitats. Alguns sensesostre han acampat al voltant del baluard. En una plaça adjacent, situada just davant de l’Estació de França, sovintegen les queixes per episodis de delinqüència i vandalisme.  

Notícies relacionades

Les tasques per restaurar les restes històriques completen els treballs per arreglar l’entorn del baluard, on també s’han tret pintades dels edificis que l’envolten. L’Ajuntament de Barcelona ha instat almenys una comunitat que assumeixi la despesa d’acabar amb els grafitis d’unes torres de ventilació, sense valor patrimonial. En aquest cas, la factura per als veïns ascendeix a uns 800 euros.

Ara s’haurà de veure si els murs del Baluard de Migdia no són empastifats de nou amb esprai. Veïns de la zona asseguren que van tornar a ser empastifats temps després que el consistori hi fes tasques de neteja similars a les que ha efectuat les últimes setmanes.