Barcelonejant

El cafè dels molt tiktokers: aquest Bracafé de Barcelona és la nova estrella de la xarxa

«¡Good morning, buenos días, bon matí!». És la salutació matutina que ronda ara per TikTok. Ja hi ha qui peregrina a la barra d’aquesta cafeteria només per donar el bon dia davant del mòbil

5
Es llegeix en minuts
Ana Sánchez
Ana Sánchez

Periodista

ver +

«¡Good mooooorniiiiiing!». Un senyor de vint-i-un botó ronda per una cafeteria buida amb el deix còmic de Buster Keaton. Són les sis i poc del matí, però se’l veu més rialler que Luis Enrique després de la golejada de ‘la Roja’. Qualsevol diria que no li baixarien l’ànim ni que li posessin Elon Musk com a cap. «¡Good morning, it’s friday! –diu d’una tirada amb to cantaire.¡Bon dia, és divendres! ¡Bon matí, és divendres!». És la salutació matutina que ronda ara per TikTok. Més de 623.000 ‘m’agrada’ i pujant. Ja hi ha qui peregrina a la barra del Bracafé de Comte d’Urgell, 35 només per donar el bon dia davant del mòbil. Aquest és el cafè dels molt tiktokers

És @xavierdeerausquin a TikTok. Fora de les xarxes, Xavier de Erausquin –sense rova– transpira el mateix optimisme contagiós. Té 61 anys, vis còmica de pel·lícula muda i una amabilitat que limita en l’acollida. S’aixeca cada dia a dos quarts de sis amb un somriure. ¿El secret? «Fer el que t’agrada i de la manera que t’agrada», diu amb obvietat. «Diumenge no tinc cap pla i sí que em costa aixecar-me, diu rient.

@xavierdeerausquin #love #mylove #dailyrituals #thursday #jueves #jeudi #donnerstag #quintafeira #giovedi #dijous #november25th2022 #directdeliverytoyourhome #directdeliverytoyouroffice #autumn #coffee #cafe #espresso #bracafe #urgell35 #barcelona ♬ sonido original - Xavier De Erausquin

«Viuràs una sensació nova», et garanteix tot just conèixer-te. Et cola a la part del darrere de la cafeteria i acabes amb el nas a sobre d’una remesa de cafè acabat de torrar. «És com si prenguessis una tassa de cafè només respirant». Ho és. Xut instantani de cafeïna. Venen ganes de venir a olorar cafè cada matí. En torren una tona al dia: des de tres quarts de nou, unes quatre hores. 

El Xavier és l’administrador de Bracafé i la seva trentena de franquícies. Quarta generació de cafeters. La seva família torra aquí cafè des de ¡1929! A l’entrada del Bracafé d’Urgell penja la foto de la nau que era en aquest mateix lloc fa gairebé un segle. Ell fa de tot: màrqueting, compres, torrat, vendes, repara màquines de cafè, cambrer. «No enganyo», diu rient. Se li veu mestria amb la safata.

«¿És aquí on es fan els tiktoks?», solen preguntar ara a la barra. Li estan passant «coses insòlites», esbufega l’administrador. «Imagina't: vaig pel carrer i em diuen: ‘¿Tu ets el que fa els tiktoks del cafè?’, ‘¿em puc fer un ‘selfie’ amb tu?’». Ho explica encara amb cara d’incredulitat. Tant pot passar que el saluden amb el seu ritual de bon dia com que li truca una tele o se li fiquen a la barra. Fins i tot venen en grup per fer tiktoks a cor: «Good mooooorniiiiing, buenos díaaaaas, booon matíííííí». «La meva dona i els meus fills –confessa el Xavier– estan horripilats amb això. Però l’altra opció no té cap gràcia». 

@xavierdeerausquin #love #mylove #dailyritual #friday #vendredi #venerdi #freitag #sextafeira #divendres #september9th2022 #reusablecup #protecttheplanet #directdeliverytoyourhome #directdeliverytoyouroffice #summer #cafe #coffee #espresso #bracafe #urgell35 #barcelona ♬ so original – Xavier De Erausquin

Ja parla de ‘haters’ amb naturalitat d’ ‘influencer’. «Els ‘haters’ es queixen que tinc moltes coses a les butxaques». Arronsa les espatlles i les comença a buidar amb aire de gag. Això sembla el bolso sense fons de la Mary Poppins. Comença a formar una muntanyeta a la taula: goma d’enganxar, cel·lo de doble cara, dos encenedors, obridor, ¿un pelacables? «El dia que portis un pelacables, ja veuràs. Et salva la vida». Somriu a l’estil MacGyver i continua traient ‘gadgets’ resolutius: tornavís, retoladors, un parell de Tipp-ex, una carpeta amb tiretes i segells, per si algun dels seus fills li demana que li enviï cafè, diu. «Tu trobes un problema –es justifica. Pots solucionar-lo o anar a buscar els materials per solucionar-lo. Jo el soluciono».  

¿Per què es va ficar a TikTok? «M’agrada sempre estar al dia –respon. Ja sé que soc molt gran, soc gairebé un avi –riu–, però m’agrada estar al dia». Sí, també està a BeReal, assenteix. I es palpa la butxaca de la camisa i treu com per art de màgia un grapat de bosses. «És important portar unes bosses de Bracafé».

Va començar publicant vídeos de tasses de cafè, res potencialment viral. «Originalment només era per a amics i clients». Fins que un dia el metge li va recomanar fer esport i va acabar apuntant-se a classes de ball. Allà va conèixer una tiktokera (@Patypato71, 1 milió de ‘m'agrada’) i ella li va començar a donar consells. «Com de ‘coach’«.  

S’ha convertit en un esperat ritual matutí. Ho publica cada dia abans d’obrir el Bracafé. A les sis i escaig del matí. Entra corrent a la cafeteria, derrapant com si fos un ’gag’ de pel·lícula muda, desitja el bon dia en anglès, castellà i català mentre prepara cafès en una safata i remata el minivídeo amb una frase en anglès amb ‘punch’ amb cafeïna: «m’agradaria que algú em mirés com jo miro el cafè».

@xavierdeerausquin #love #mylove #tuesday #martes #mardi #terçafeira #martedi #dienstag #dimarts #september13th2022 #reusablecup #protecttheplanet #directdeliverytoyourhome #directdeliverytoyouroffice #summer #coffee #espresso #bracafe #urgell35 #barcelona ♬ so original – Xavier De Erausquin

Et parla de cafè amb la mirada espurnejant de qui parla d’un amor platònic. «És una experiència meravellosa», aixeca la tasseta. Són dos quarts de dotze i és el sisè cafè que pren avui. En beu vuit o nou al dia. «També ho faig perquè he de veure com surten», es justifica. «El primer cafè que es fa aquí el prenc jo». 

Deu ser l’única persona a TikTok que diu que li encanten els ‘haters’. «T’ho passes bé contestant-los», riu. «Et fan veure altres coses. M’encanta fer-li la volta a un comentari ofensiu». ¿El secret per no molestar-se? «Deixar passar... ¿Què més dona? No prendre’s res seriosament. RES –recalca. Realment no val la pena. S’ha de disfrutar». 

És la seva filosofia de vida postcrisi: «Com diuen a classe de ball: ‘Flow’. És que funciona. Millor que preocupant-te. Preocupat és pre-ocupat. Ocupa’t i no et pre-ocupis. En el moment que t’ocupis s’acaba la preocupació».

Notícies relacionades

No se t’acudeixi dir-li que la clau del wifi és molt llarga. Cada vegada que un client es queixa, ell li respon si preferiria escriure això: «Un tallat descafeïnat amb sacarina amb llet de soja mig natural mig calent». Sí, és el cafè més llarg que li han demanat. 

El Xavier es fica la mà a les butxaques suposadament buides i encara en treu unes brides, el carregador del mòbil, la bateria externa, els ‘airpods’. A hores d’ara, no et sorprendria que es tragués de la màniga els 11 milions de leds nadalencs de Vigo. Ell somriu, arronsa les espatlles: «És que soc el MacGyver».

Temes:

Barcelonejant