Al Poble-sec

Temor pel desallotjament sobre un presumpte refugi de la Guerra Civil a Barcelona

  • Un grup d’inquilins es mobilitzen davant la compra de l’edifici on viuen i adverteixen que les obres que es planifiquen amenacen un possible búnquer

Temor pel desallotjament sobre un presumpte refugi de la Guerra Civil a Barcelona

JORDI COTRINA

4
Es llegeix en minuts
Jordi Ribalaygue
Jordi Ribalaygue

Periodista

Especialista en Barcelona i àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

S’està a punt de lliurar-se un pols en un bloc de 15 vivendes del Poble-sec. És la mateixa disputa vista sovint a Barcelona, amb els inquilins temorosos de ser expulsats pel nou propietari i l’activisme mobilitzat pel que intueix com una operació amb pretensions especulatives. A l’habitual episodi dels continus esforços per la vivenda a la capital, s’afegeix alguna particularitat en el número 15 del carrer Tapioles. Els veïns adverteixen que les obres que planeja la immobiliària que adquirirà l’immoble, Second House, podrien destrossar un presumpte refugi de la Guerra Civil que s’amaga al soterrani. A més, creuen que la reforma integral que es preveu per la detecció de suposat risc per aluminosi és un subterfugi per revaloritzar les vivendes abans de fer fora els inquilins dels domicilis i vendre’ls més cars.

«Els pisos no tenen cap problema per dins. Van venir a veure la meva casa a l’agost i està perfecta», comenta la Berta, a qui el lloguer li venç al març. «No m’asseguren res. Una representant de la nova propietat em va dir que estigués tranquil·la, perquè no deixen ningú al carrer, i que tindria prioritat per comprar el pis. Si no, em buscarien un altre lloc. Però no vull anar-me’n d’aquí ni estic en condicions de comprar», addueix la inquilina. Un pis ara en venda a l’escala es taxa en 310.000 euros.

Per la seva banda, Second House assegura que atendrà «de manera individual» la situació de cada inquilí. L’empresa es reunirà aquest dijous amb els arrendataris, que compten amb el suport del Sindicat de Llogateres. 

Un tros d’història

«Ens van dir que reformarien i vendrien», afegeix el Tomo, que va arribar fa dues dècades a la comunitat, que està ben avinguda davant un canvi que els contraria. Igual que ell, hi ha tres inquilins més amb el contracte vençut i dos més que s’hi podrien sumar en els pròxims mesos. «El meu contracte va acabar a l’abril i el renovo mes a mes. És precarietat absoluta. També hi ha veïns de renda antiga. A algun li han ofert una indemnització de 80.000 a 100.000 euros», assegura el Tomo, que exerceix de cicerone per mostrar el possible refugi que la comunitat oculta.

«N’hi havia més com aquests al Poble-sec, que va ser molt bombardejat, però molts es van tapiar. És un tros d’història de la ciutat que s’ha de conservar», defensa. Els inquilins alerten que la construcció d’un ascensor que Second House planifica amb la remodelació podria destrossar el subsol, i reclamen que l’Ajuntament de Barcelona hi intervingui per certificar si s’ha de catalogar i mantenir intacte. 

«Hem trobat documentació en un arxiu. Un arqueòleg que l’ha examinat diu que la tipologia coincideix amb els que es van construir i que va poder estar connectat amb el refugi de l’església que tenim davant, la de Santa Madrona», afegeix el Rodrigo, resident a la mateixa finca. L’estudi que els veïns tenen conclou que la forma del soterrani, la volta catalana intacta i el terra de terra batuda són indicatives que va poder estar connectat amb la xarxa de búnquers subterranis de l’entorn. També queda el rastre del sutge als murs per l’ús de llums d’oli, «com si algú hagués passat temps il·luminant-se allà a baix», remarca Rodrigo. 

Second House respon que ha sabut de la possible empara antiaèria en els últims dies a través dels veïns. Assegura que els tècnics de l’empresa havien consultat abans l’Arxiu Històric de Barcelona i no van trobar informació sobre això. «En cas que es confirmi l’existència del refugi, farem una nova anàlisi», es compromet la firma.  

Discrepàncies per l’aluminosi

A part, la immobiliària afirma que ha detectat que el bloc pateix aluminosi. «Alguna biga ha desenvolupat la patologia, però encara no en sabem l’abast», assenyala. En canvi, els veïns són escèptics. Els angoixa no poder tornar a casa si són desallotjats per les obres.

Notícies relacionades

«No és el mateix que s’edifiqués amb ciment aluminós o que hi hagi aluminosi. Segons els arquitectes que hem consultat, la futura propietat vol reforçar l’estructura de l’edifici sense motiu», afirmen els veïns de Tapioles, 15. «No sembla que hi hagi problemes estructurals. Cal estudiar-ho amb compte, però no és un problema generalitzat», brandeixen els arrendataris, que sospiten que la remodelació és un «maquillatge» amb «un gran pressupost per repercutir el cost als inquilins, apujar el valor dels pisos i rentar-se les mans per vendre’ls». 

Second House remarca que la reforma estarà guiada per «tècnics competents per evitar futurs riscos personals i materials». «Sortir de la finca ens incrementaria el lloguer en 200 o 300 euros», alerten els afectats. L’ajuntament té pendent avaluar el cas i iniciar una mediació «per evitar l’expulsió de veïns», remarca.