Futur equipament cultural

Barcelona desencalla les obres del Museu del Treball, pendent des de fa anys

  • Les obres del projecte comencen després d’anys d’especulacions a l’antic recinte fabril de la Fabra i Coats, a Sant Andreu

El complex fabril de Fabra i Coats, el maig passat.

El complex fabril de Fabra i Coats, el maig passat. / ARXIU / JOAN CORTADELLAS

1
Es llegeix en minuts

L’Ajuntament de Barcelona ha col·locat aquest mes la primera pedra d’un projecte que fa anys que es planeja sense que hagi vist la llum fins ara. El consistori ha començat les obres del Museu del Treball, que s’ha d’inaugurar una vegada que es reformi la nau F de l’antic recinte fabril de la Fabra i Coats, al districte de Sant Andreu. El govern municipal de l’alcaldessa Ada Colau va reprendre la idea el 2016, anys després que es parlés d’habilitar un espai similar al Poblenou sense que mai arribés a prosperar.

L’equipament cultural es consagrarà a la tradició industrial de la ciutat i la transformació del món laboral. Estarà vinculat al Museu d’Història de Barcelona (MUHBA) i l’ajuntament confia que l’obra principal s’acabarà el febrer del 2023. La primera fase de la reconstrucció compta amb un pressupost d’1,64 milions d’euros.

Notícies relacionades

El consistori ha assenyalat que el futur museu «vol explicar el treball a Barcelona en el seu context geohistòric, i recollir la complexitat i la transformació de les maneres de treballar en el transcurs dels segles». Afegeix que també dedicarà espai a la història industrial de Sant Andreu i la Fabra i Coats, «com a establiment fabril emblemàtic», recalca.

El projecte «incorporarà en el relat històric un altre espai del recinte Fabra i Coats, la Sala de Calderes, un conjunt patrimonial de primer ordre, únic a Catalunya i rellevant a Europa perquè conserva el sistema energètic complet i sense alterar de la fàbrica», destaca l’ajuntament. Abans d’allotjar equipaments públics, la Fabra i Coats va ser «la principal fàbrica especialitzada en el procés de producció del fil de cosir de la indústria catalana i, per extensió, espanyola», remarca el govern municipal. «És dels pocs testimonis gairebé complets de la industrialització en l’entorn urbà barceloní», emfatitza.

Temes:

Barcelona Museus