Doble acord

L’ona expansiva de la crisi del Govern amenaça els pressupostos de Barcelona

  • Albiach anuncia que els comuns congelen la negociació dels comptes autonòmics i si no hi ha pacte sobre aquests no es replicarà en el consistori

  • L’eventual ruptura de l’Executiu d’ERC i Junts complicaria la candidatura de Trias a les eleccions municipals del maig

L’ona expansiva de la crisi del Govern amenaça els pressupostos de Barcelona

Lorena Sopena / Europa Press

2
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

El tinent d’alcalde de Cultura i regidor de Pressupostos, Jordi Martí, presentarà en uns dies el projecte de comptes de l’Ajuntament de Barcelona per a l’any vinent. Com cada tardor. Certament, en aquest cas es presenta un matís notable: aquest és l’últim any de mandat, les eleccions municipals són a menys de vuit mesos de distància i l’acord amb els grups de l’oposició es torna més difícil.

Atesos aquests condicionants, la pròrroga dels comptes municipals semblava una solució indolora i lògica. Ara bé, dies enrere, fonts de diversos grups advertien que un pacte era possible, especialment en cas que també es donés en el cas dels pressupostos de la Generalitat de Catalunya. Els comuns van participar del pacte dels comptes autonòmics de l’any passat, i en principi eren i són candidats a repetir aquest paper.

Debat turbulent

Deien en el govern d’Ada Colau que el termòmetre d’aquest escenari era el debat de política general al Parlament. I en vista que allò va acabar com el rosari de l’aurora, l’optimisme sobre un pacte pressupostari a Barcelona es refreda.

I no només per intuïció. Més concretament perquè aquest divendres la líder dels comuns a la Cambra catalana, Jéssica Albiach, ha anunciat que el seu grup dona per «congelades» les negociacions pressupostàries fins que hi hagi un Govern «que sigui capaç de governar i d’aplicar les mesures valentes» que considera necessàries per a Catalunya. Si els comuns no participen d’aquest pacte, tot indica que tampoc hi haurà entesa al consistori. Perquè la inestabilitat autonòmica sumada a la precampanya municipal tenen com a resultat un ambient poc disposat al pacte entre rivals polítics.

El desacord municipal sobre els pressupostos no seria un drama. Sempre és possible que fins i tot en el cas que el Govern esclati, en l’altre costat de la plaça ERC s’avingui a recolzar els comptes de Colau, però no sembla probable.

Trias i les seves condicions

Notícies relacionades

Una hipotètica ruptura de l’Executiu català tindria una segona conseqüència municipal en clau barcelonina. Xavier Trias, exalcalde i possible alcaldable de Junts per Catalunya, ha posat entre altres condicions per assumir el repte el fet que hi hagi estabilitat política al Govern, que no s’estimuli una ruptura amb ERC.

Si aquest acord salta pels aires, Trias haurà de decidir: o ignora l’enrenou i prossegueix amb la seva candidatura o es queda a casa. Però com que a hores d’ara no queda clar el desenllaç de la crisi autonòmica, l’exalcalde té uns dies per esperar sense haver de prendre una decisió definitiva. D’altra banda, la sensació que serà el candidat de Junts és compartida per gairebé tots els seus rivals.