Pròxima festa major

La Mercè es banyarà de nou al riu Besòs el 2023

  • L’Ajuntament de Barcelona ajorna la tornada a un escenari que es va revelar bulliciós abans de la pandèmia i que serà l’eix d’una festa inèdita el pròxim 15 d’octubre

La Mercè es banyarà de nou al riu Besòs el 2023

Elisenda Pons

4
Es llegeix en minuts
Jordi Ribalaygue
Jordi Ribalaygue

Periodista

Especialista en Barcelona i àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Abans que la pandèmia trunqués una cita amb aparences de convertir-se en tradició, la Mercè ‘es va aparèixer’ a la multitud on mai abans se l’havia vist, allà on Barcelona es confon amb la seva perifèria. Va passar a la vora del Besòs el 2018 i 2019, quan la festa major es va desplaçar més lluny que mai del centre de la ciutat, fins al seu mateix límit i més enllà, depassant la frontera per trepitjar terreny de Santa Coloma de Gramenet. Els espectacles escampats en un marge i altre del riu van portar una multitud de famílies a explorar una frontera poc trepitjada per la majoria de barcelonins i amb la qual l’urbs amb prou feines s’ha identificat alguna vegada. Malgrat l’alegria que va desencadenar la novetat, fa tres anys que no es repeteix una expedició que, per moments, va ser desbordant, fins i tot amb els més atrevits amb un bany potser imprudent i, sens dubte, inaudit: tot i que amb les aigües més polides que dècades enrere, capbussar-se al Besòs continua semblant una gosadia.  

«Va venirmoltíssima gent, no només del barri i dels voltants, també del centre. Va ser un èxit», evoca la presidenta de l’Associació de Veïns del Bon Pastor, Paquita Delgado. La dirigent veïnal no oculta que enyora la gresca que va arrelar llavors a l’extraradi. No queda tan lluny en el temps, però va resultar insòlit per a un barri desacostumat a aparèixer a l’agenda cultural. «En el nostre cas, no era per a res habitual que la Mercè se celebrés aquí. Ens encantaria que es repetís cada any», admet Delgado. 

L’Ajuntament de Barcelona recull el guant i promet curullar l’anhel el 2023. A falta de concretar el programa, el govern municipal confessa que parteix amb la intenció que el parc fluvial es reincorpori a la festa major l’any que ve. Mentrestant, es trama una imminent jornada d’activitats al Besòs que inclourà els quatre municipis que travessa abans de desembocar al mar, de Montcada i Reixac a Sant Adrià, amb Barcelona i Santa Coloma entremig. El Pla de Barris de Barcelona i el Consorci del Besòs ordeixen amb sigil el certamen. L’ocasió, inèdita, hauria d’agermanar unes poblacions que continuen més aviat donant-se l’esquena i que segueixen lluny de veure complerts els eslògans que auguraven que el riu articularia un nou eix central de la metròpolis, capaç d’afrontar la pobresa que s’acumula als barris de la ribera. Del poc que ha transcendit és que la festa se celebrarà el 15 d’octubre.     

Unes obres posposen el retorn 

El parc fluvial del Besòs va estar absent tant en les dues edicions de la Mercè que la covid va descafeïnar com en els festejos que es tanquen aquest dilluns, en què sí que s’han rescatat altres escenaris després de la penitència pandèmica. Al seu torn, l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet ha renunciat a elaborar un cartell d’espectacles propi, com el que va dissenyar per completar els festejos amb què Barcelona va redescobrir el riu. 

L’alerta sanitària no s’ha entremès aquesta vegada per deixar el Besòs sense Mercè, però sí que ho han fet les obres dels voltants. El consistori justifica que la reforma de la llosa d’accés a l’esplanada enjardinada que flanqueja el riu ha impedit que la festa s’instal·lés a la vora aquest setembre. L’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB) afegeix que la remodelació del complex esportiu de la Verneda podia obstaculitzar l’accés fluid des de la boca de metro més pròxima cap a la passarel·la d’entrada al tram del parc fluvial en què es van assentar els xous per a les famílies. 

Notícies relacionades

Fora d’això, ningú reconeix que la sorprenent imatge de no pocs joves remullant-se al llit del riu –que amb prou feines cobreix per sobre del taló– hagi influït al desestimar una nova incursió al Besòs. Tampoc afecten els primers treballs per tractar que el riu recobri esplendor natural a Santa Coloma, una tasca en la qual s’aboca un milió d’euros aigües a dalt de la tirada de la qual la festa major es va apoderar per unes hores anys enrere.  

Tot i que no té un compromís ferm de l’ajuntament, l’Associació de Veïns de Bon Pastor confia que no es desinfli el propòsit que la Mercè se submergeixi de nou al Besòs. «La idea era que tornés ja aquest any, però es va parlar amb els encarregats de les obres de remodelació de les Cases Barates i de la urbanització del voltant i es va veure que no era factible. Ens hauria agradat, però no era possible reprendre-ho ara ni resultava fàcil buscar un altre lloc pròxim, perquè hauria sigut necessari desviar el trànsit. Esperem que les obres s’hagin acabat l’any que ve i que llavors sí que sigui possible tornar al riu», desitja Delgado.

Temes:

La Mercè