Els comptes municipals

El govern Colau descarta abaixar impostos a Barcelona el 2023

  • El govern municipal encara la negociació dels pressupostos alineat amb ERC i amb Junts, PP, Cs i Valents acusant-lo de mantenir una excessiva càrrega fiscal

El govern Colau descarta abaixar impostos a Barcelona el 2023
3
Es llegeix en minuts
Jordi Ribalaygue
Jordi Ribalaygue

Periodista

Especialista en Barcelona i àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’última gran negociació a l’Ajuntament de Barcelona abans de les eleccions municipals està a punt d’abordar-se. Una vegada més, el govern d’Ada Colau haurà de seduir part de l’oposició per tirar endavant els pressupostos. El tràmit ha sigut un habitual trencaclosques per a l’alcaldessa: va encallar amb freqüència durant els primers quatre anys al capdavant de l’ajuntament, obligada més d’una vegada a prorrogar els comptes per falta de socis, una carència que ha revertit durant el segon mandat, en què s’ha aliat amb ERC i amb Valents per apuntalar les previsions d’ingressos i despeses de comuns i socialistes. El bipartit municipal sotmet de nou a prova la seva capacitat de pacte, en l’últim revolt abans dels comicis. A falta de descobrir les línies mestres de la proposta de pressupostos, el bipartit dona mostra que no s’avé a la rebaixa d’impostos que part de l’oposició li exigeix per obrir-se a una entesa.

Barcelona en Comú i PSC han rebutjat aquest dimecres en la comissió d’economia del consistori que el projecte de comptes municipals per al 2023 incorpori una retallada de gravàmens i taxes municipals. El debat, propiciat pel PP i Cs, ha servit per tornar a deixar clar que les opcions de l’Executiu municipal per no embarrancar amb els comptes es redueixen a la pràctica a renovar el pacte amb ERC. Els republicans han permès avortar amb els seus vots que el prec de la dreta perquè Barcelona atenuï la pressió fiscal. Junts, PP, Cs i Valents han votat a favor de la reducció impositiva, cosa que els situa de partida lluny d’aplanar l’aprovació dels pressupostos a Colau.    

«La política fiscal de l’ajuntament no és abusiva», ha defensat el regidor de Turisme, Xavier Marcé (PSC), que ha opinat que les peticions perquè el consistori disminueixi impostos estan «fora de lloc». Marcé ha recordat que el govern municipal va bonificar taxes durant el 2020, coincidint amb la caiguda de l’economia i els tancaments de comerços durant el confinament per la covid. «La rebaixa global d’ingressos va ser de 46 milions d’euros, que es va mantenir el 2021», ha destacat el regidor. Al seu torn, ha defensat que correspon al govern local disposar de «capacitat d’actuació» per «intervenir on és necessari en una situació tan greu com la que s’ha viscut amb la pandèmia i que es pot viure amb probabilitat» a causa de l’encariment de preus.

Bona part de l’oposició ha discrepat i ha al·legat, precisament, que la inflació hauria de portar el govern local a alleujar la càrrega fiscal. «L’ajuntament ingressa més impostos i taxes cada any, així que té capacitat d’aplicar-hi una reducció per alleugerir la càrrega inflacionista, tot i que sigui temporal el 2023», ha postulat el ‘número u’ del PP, Josep Bou. «Hem de salvar famílies, autònoms i empreses per al següent exercici fiscal», ha advertit Paco Sierra (Cs), que ha alertat que l’escenari que s’entreveu en els mesos vinents per a negocis i llars és «dantesc».

Junts s’ha posicionat en aquesta ocasió amb populars i liberals. El regidor Ferran Mascarell ha exhortat l’equip de govern a reflexionar per «no accentuar la política fiscal sobre els barcelonins, perquè és alta i el moment és delicat.» Per contra, ERC ha convidat la resta de l’oposició a no tancar-se a negociar els pressupostos amb l’Executiu municipal. «El que no pot ser és que aprovem un pla de contingència en què es destinin més diners i, 10 minuts més tard, proposem abaixar els impostos», s’ha oposat el republicà Miquel Puig.   

Trama corrupta de Ciutat Vella

Notícies relacionades

D’altra banda, el govern municipal ha informat aquest dimecres que buscarà la fórmula per compensar l’exregidora Itziar González i la funcionària Lourdes Conesa, que van patir pressions per la trama corrupta de pisos turístics destapada fa més d’una dècada a Ciutat Vella. González, llavors regidora del PSC, va dimitir forçada per les amenaces. Una sentència recent ha condemnat 17 implicats en la xarxa fraudulenta de concessió de llicències, entre els quals hi ha treballadors municipals.

Colau s’ha reunit aquest dimecres amb González i Conesa, ha revelat el regidor de Ciutat Vella, Jordi Rabassa, a instàncies de preguntes de Junts en la comissió de presidència. El regidor ha comentat que l’Executiu estudiarà amb les dues afectades per la trama «els següents passos a fer en termes de reparació». El consistori va abonar el cost de l’advocat i del procurador de González i Conesa durant el judici, però Rabassa ha admès que les dues víctimes no senten que hagin rebut prou suport per part del consistori. «Segurament no hem estat a l’altura a l’hora d’acompanyar-les», ha opinat el regidor.