Aturada en el transport públic

El desacord desemboca en una vaga de busos a Barcelona durant la Mercè

  • TMB no arriba a un acord amb els sindicats, que preveuen una vaga de 24 hores aquest dijous i aturades parcials entre el 23 i el 30 de setembre

El desacord desemboca en una vaga de busos a Barcelona durant la Mercè

Jordi Otix

1
Es llegeix en minuts
Jordi Ribalaygue
Jordi Ribalaygue

Periodista

Especialista en Barcelona i àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La plantilla dels autobusos de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) està cridada a secundar una vaga de 24 hores aquest dijous, a les portes de l’inici de la Mercè, i que es prolongarà en diferents franges horàries del 23 al 30 de setembre. Representants de la companyia dependent de l’Ajuntament de Barcelona i del comitè d’empresa han tornat a trobar-se en una reunió de mediació que, igual que la cimera de la setmana passada, ha acabat sense acord. Després de diverses hores de negociació, les converses entre la societat municipal i els sindicats convocants de l’aturada no han fructificat, a diferència del compromís que sí que s’ha segellat per frenar l’aturada en el servei de neteja que amenaçava de deixar les escombraries als carrers durant la Festa Major.

Els organitzadors de la protesta recriminen a la direcció de TMB que els contactes per renegociar el conveni laboral de la plantilla d’autobusos de Barcelona estiguin bloquejats. Els representants del personal al·ludeixen també a un augment de l’absentisme entre el personal a causa de les condicions de treball i adverteixen que el servei que es presta és deficient.

Notícies relacionades

Per contra, l’empresa ha adduït en les mediacions auspiciades per la Generalitat que ha estat predisposada a la negociació i que han acceptat algunes de les reclamacions del comitè d’empresa. En aquest sentit, TMB ha assenyalat davant els mediadors que ha acceptat abonar els increments màxims establerts per llei durant la vigència del conveni actual. 

La companyia també va informar que la sinistralitat ha disminuït en els últims anys en el servei municipal d’autobusos. Ha caigut de 78 registrats el 2018 a 53 el 2021, i a 38 des de principis del 2022, segons dades aportades per TMB en la mediació. Finalment, la companyia de transport públic indica que l’absentisme laboral ha descendit de gairebé un 17% el gener passat a 13,82% a l’agost. En aquest sentit, la companyia creu que les dades desmenteixen que la gestió del servei estigui impactant en la salut dels treballadors.