La catedral de Barcelona es desperta envoltada de ‘Z’ prorusses

  • Es tracta d’un símbol utilitzat pels partidaris de la invasió a Ucraïna

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

La catedral de Barcelona s’ha despertat aquest divendres envoltada de pintades prorusses, com ha pogut comprovar in situ EL PERIÓDICO. Es tracta en concret de diverses ‘Z’ grafitejades en parets, escales i baranes al voltant del temple, de color violeta. La Z és el símbol utilitzat pels partidaris de la invasió russa d’Ucraïna i es va començar a popularitzar el febrer passat amb l’inici de l’operació militar.

Es dona la circumstància que molt a prop de la catedral, a la Via Laietana, hi ha un centre d’atenció a refugiats ucraïnesos. A la façana d’aquest local no s’aprecia aquest divendres al matí cap grafiti hostil. A la vorera del davant, però, es pot veure encara la silueta d’una altra Z dibuixada fa uns dies i tapada amb pintura d’un altre color.

Notícies relacionades

També hi ha les mateixes Z liles, almenys tres acabades de fer, al carrer dels Comtes, davant del museu Frederic Marès.

Part de les superfícies on han aparegut les noves Z violetes són patrimoni històric de la ciutat. Més enllà del seu missatge polític, que dona a entendre el rebuig dels autors a l’ajuda europea a Ucraïna, part d’aquestes pintades poden tenir conseqüències en la conservació dels murs de pedra atacats. Les primeres imatges dels grafitis s’han difós a través de les xarxes socials a gran velocitat i múltiples usuaris a Twitter han condemnat l’acció i han reclamat una intervenció urgent per eliminar-los.