Els cinc districtes de Barcelona que estrenen contenidors a partir d’aquesta setmana

La segona fase del macrocontracte de neteja arriba després d’un estiu de crítiques veïnals i l’amenaça d’una vaga d’escombriaires

Els cinc districtes de Barcelona que estrenen contenidors a partir d’aquesta setmana

Zowy Voeten

2
Es llegeix en minuts

Cinc districtes de Barcelona, és a dir, la meitat de la ciutat, estrenen contenidors d’escombraries nou a partir d’aquesta setmana. Es tracta de l’inici de la segona fase del macrocontracte de neteja municipal, que es renova cada 10 anys i que ha estrenat material fix i vehicles aquest 2022. Així, el consistori anuncia la substitució gradual de 12.600 contenidors de reciclatge a Sants-Montjuïc, les Corts, Sarrià-Sant Gervasi, Horta-Guinardó i Nou Barris i la incorporació de 534 vehicles de neteja, dos terços dels quals elèctrics i insonoritzats.

Al març ja van arribar als carrers de la capital les primeres unitats del nou model de contenidor, més baix i fora de les cantonades per millorar la visibilitat dels conductors. Així, se suprimeixen aparcaments en trams de vorera per col·locar un contenidor de cada color, a fi de convidar més l’usuari a utilitzar-los tots. El govern municipal promet que el canvi de contracte comporta «un augment de la neteja» de carrers i places, amb més personal de tarda i en dies festius, GPS a tots els equips i una flota més sostenible. Així mateix, assegura que hi haurà un pla per a cada barri, específic per a les necessitats i demandes veïnals, a fi de millorar la percepció que té la ciutadania sobre l’estat de neteja del seu entorn.

Notícies relacionades

I és que la neteja ha escalat posicions entre les preocupacions dels barcelonins i va arribar a ser assenyalada com el segon problema més gran de la ciutat (després de la inseguretat) a l’últim baròmetre municipal. Ha arrelat entre molts veïns la percepció que Barcelona està més bruta que altres ciutats, amb diverses polèmiques aquest estiu per exemple sobre la presència de rates en plena plaça de Catalunya. El pla de xoc estival no ha aconseguit frenar les crítiques i la neteja s’encamina a convertir-se en una pesada creu per a la campanya electoral d’Ada Colau. A més, una vaga d’escombriaires plana sobre les festes de la Mercè.

Escombradores per als carrils bici

Entre les novetats més vistoses, hi ha maquinària adaptada per netejar racons difícils, com escombradores més estretes per als carrils bici i carros autopropulsats per pujar més fàcilment els carrers costeruts. El govern d’Ada Colau confia també en l’arribada d’equips polivalents per resoldre situacions sobrevingudes, així com un increment de la neteja amb aigua freàtica (no potable) a través d’un ús més eficient d’aquest recurs escàs. L’objectiu municipal és arribar a un 55% de taxa de recollida selectiva el 2025, el pròxim mandat.