Tornada a l’escola

Més del 40% de la demanda a les escoles bressol públiques de Barcelona es queda sense plaça

  • La xarxa municipal comença el curs una setmana després de la tornada a les escoles, arran del pacte entre l’ajuntament i els sindicats per posposar l’arrencada

Més del 40% de la demanda a les escoles bressol públiques de Barcelona es queda sense plaça

NÚRIA PUENTES

2
Es llegeix en minuts

Les escoles bressol públiques de Barcelona arrencaran el curs dilluns vinent, una setmana més tard que els centres d’educació infantil i de primària. Davant el malestar dels treballadors i l’amenaça d’un retorn a classe alterat per una vaga del sector educatiu, l’ajuntament va acordar amb els sindicats i les direccions que els centres de 0 a 3 anys de titularitat municipal reobrissin el 12 de setembre i així disposar de marge per negociar la implantació del nou calendari escolar d’aquí a un any. De moment, les escoles bressol que depenen del consistori no podran absorbir a partir de la setmana que ve totes les peticions que van rebre en l’última preinscripció per accedir a una plaça pública.

L’Ajuntament de Barcelona ha informat aquest dijous que ha pogut atendre el 57% de la demanda, cosa que representa que ha hagut de denegar el 43% de les sol·licituds. L’oferta actual no cobreix la multitud de peticions, malgrat el creixement de la xarxa d’escoles bressol municipal. De cara al curs que ara comença, el consistori va oferir 4.460 places lliures. No obstant, es van tramitar 7.662 peticions, una xifra que va depassar folgadament les vacants que es van posar a disposició.

El govern local de Barcelona ha explicat que la demanda ha crescut un 14% en comparació amb l’any passat. L’executiu municipal ha destacat que el percentatge de peticions a les quals ha concedit plaça s’assembla a la de l’últim curs previ a l’esclat de la pandèmia, quan va donar curs al 56% de les sol·licituds.

Més de 8.500 alumnes

Les 103 escoles bressol municipals de Barcelona allotjaran 8.545 menors de 0 a 3 anys a partir de dilluns. L’Ajuntament de Barcelona ha destacat que els fons dedicats a l’atenció d’escolars amb necessitats especials s’ha incrementat un 64%per al nou curs, en el qual els treballadors que socorren els alumnes prestaran més hores de servei. La inversió prevista s’eleva a 470.000 euros. D’altra banda, es crea un nou servei d’infermeria itinerant, que recorrerà les escoles bressol de Barcelona per oferir atenció especialitzada a escolars amb discapacitats greus o que requereixin atenció sanitària urgent.

La flexibilitat horària s’estén a 4 centres, que oferiran la possibilitat de matricular els menors només al matí, només a la tarda o en horari ininterromput de 08.00 a 17.00 hores. Fins ara s’oferia a les escoles bressol Caspolino i Germanetes, i s’amplia a les escoles Xiroi i Petit Príncep.

Notícies relacionades

L’ajuntament ha destinat 1,7 milions d’euros a obres a 55 escoles bressol municipals. D’altra banda, està construint dos nous centres de 0 a 3 anys, un per ressituar una escola bressol del barri de Sant Martí de Provençals i un equipament nou a la Teixonera. Es preveu que les dues escoles entrin en funcionament a partir del curs 2023-2024.

500 nens sense plaça pública a l’Hospitalet

Barcelona no és un cas aïllat, ja que la demanda supera l’oferta en multitud de localitats. Com ha avançat aquest diari, creixen les llistes d’espera a les escoles bressol de l’urbs veïna de la capital. Mentre que el curs passat hi havia 333 nens (338 el 2019) pendents de plaça a l’inici de curs, la llista aquest 2022 arriba a les 506 famílies en els ‘llimbs’ escolars El consistori atribueix l’increment del 24% en la demanda a un «efecte crida» causat per la nova gratuïtat de P2, ara subvencionat per la Generalitat de Catalunya.